Insulin for Life stelt zich voor

Diabetescommunity’s en organisaties spelen een steeds grotere rol in het leven van mensen met diabetes. Online, via sociale media en tijdens live evenementen delen ze ervaringen en helpen en steunen elkaar met vragen uit het dagelijkse leven met diabetes. Jasper Iking en Câthy Jansen hebben allebei diabetes type 1 en runnen in Nederland Insuline for Life. In dit filmpje stellen ze zich voor, leggen ze uit wat Insuline for Life doet en waar ze behoefte aan hebben. 

Durf vragen te stellen over seks, drugs en rock ’n roll

De persoonlijke afsluiting van Wietske Wits en Cas de Heus illustreerde in één klap de relevantie van het thema Seks, Drugs & Rock ’n Roll van het Nationale V&VN Diabetescongres op 18 april jl. Wietske en Cas hebben allebei diabetes type 1 en vertelden tegenover een zaal vol diabetesprofessionals hoe alcohol en seksuele problemen hun leven heeft beïnvloed.

Beweegadviezen voor migrantenvrouwen van de eerste generatie

Waarmee kun je als zorgprofessional rekening houden als je de oudere generatie migrantenvrouwen wilt ondersteunen en motiveren om meer te gaan bewegen? We weten allemaal dat beweging kan bijdragen aan een goede diabetesregulatie en de kans op diabetescomplicaties kan verminderen. Aandacht voor onderstaande punten, kan bijdragen aan het beter laten aansluiten van je beweegadvies bij de leefwereld van migrantenvrouwen van de eerste generatie.

Hypo’s kunnen ontstaan door diverse en soms onverwachte oorzaken 

De heer K. (84) is al jaren bij ons onder controle. In 1998 werd hij gediagnosticeerd met diabetes type 2. Inmiddels heeft hij geruime tijd een insulineafhankelijke diabetes. Als gevolg van zijn diabetes heeft hij coronair lijden, waarvoor hij in 2010 een CABG (Coronary Artery Bypass Grafting) onderging. In 2015 onderging hij, na een TIA, een carotis desobstructie.

‘U moet afvallen’ is een te simpel en stigmatiserend advies 

Internationaal is obesitas aangemerkt als een chronische ziekte. In het verlengde hiervan werd op initiatief van Partnerschap Overgewicht Nederland* de multidisciplinaire richtlijn ‘Overgewicht en obesitas bij volwassenen’ ontwikkeld. Om deze richtlijn op een efficiënte manier in de praktijk te kunnen brengen zijn er in 2023 twee websites gelanceerd: checkoorzakenovergewicht.nl en behandelovergewicht.nl. DiabetesPro vroeg obesitasarts Mariëtte Boon een toelichting te geven op deze ontwikkeling.

Zes stappen uit de richtlijn Overgewicht en Obesitas

Internationaal is obesitas aangemerkt als een chronische ziekte. In het verlengde hiervan werd op initiatief van Partnerschap Overgewicht Nederland* de multidisciplinaire richtlijn ‘Overgewicht en obesitas bij volwassenen’ ontwikkeld. In de nieuwe richtlijn worden zes stappen beschreven voor een optimale behandeling van volwassenen met overgewicht en obesitas.

Tien vragen aan Mesut Savas, internist-endocrinoloog in opleiding 

Volg jij op LinkedIn het diabetesnieuws? Dan ken je zeker Mesut Savas. Hij plaatst op dit platform korte samenvattingen en interpretaties van internationaal wetenschappelijk onderzoek, onder meer op het gebied van diabetes. Voor DiabetesPro beantwoordde hij tien vragen over onder meer gewichtsreducerende (diabetes)medicatie.

Hoge pieken en diepe dalen 

In ‘Een marathon lang prikken’ beschrijft auteur Eline Begemann de persoonlijke reis die ze maakt van haar zwangerschap tot en met haar deelname aan de 90 km lange Vasaloppet op de langlaufski’s.

Wat is goede voeding bij jouw sport?

Voeding en sport zijn hip en trending. Overal kun je informatie vinden over voeding, vele websites en sociale media geven informatie. Maar welke informatie is betrouwbaar? En wat is goede voeding bij jouw sport? Wat moet je wel en wat juist niet nemen?

Inloggen