E-learning EBP, gratis voor leden V&VN Diabeteszorg

Kwaliteit op basis van evidence wordt steeds belangrijker in de gezondheidszorg. Wil jij graag leren hoe je kunt handelen vanuit evidence-based practice (EBP)? V&VN Diabeteszorg biedt een e-learning EBP aan voor leden (gratis). De e-learning bestaat uit drie modules van ongeveer een uur. In deze modules word je door elke EBP-stap geleid met behulp van […]

Vijf vragen aan internist-endocrinoloog Diederik Smit over anabole steroïden en diabetes

‘Anabole steroïden worden jaarlijks door bijna 500.000 mensen gebruikt in Nederland. De kans is groot dat één van jouw patiënten met diabetes dat ook doet.’ Dit zegt internist-endocrinoloog Diederik Smit. In 2023 opende hij in Utrecht een kliniek waar hij mensen begeleidt die anabole steroïden gebruiken. Op het Nationaal V&VN Diabeteszorgcongres op 18 april aanstaande praat hij diabeteszorgprofessionals bij over dit onderwerp. Vooruitlopend hierop stelde DiabetesPro hem alvast vijf vragen.

Highlights uit de nieuwe richtlijn overgewicht en obesitas

Ruim de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Overgewicht en obesitas hebben een negatieve invloed op de volksgezondheid, zorgkosten en arbeidsparticipatie. Als we niets doen, is voorspeld dat dat percentage in 2040 oploopt naar bijna 60%. Met als gevolg nog meer aan overgewicht-gerelateerde ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, depressie, auto-immuunziekten én verminderde arbeidsparticipatie.

Wegwijs in diabetesland

Voor mensen met diabetes zijn er veel community’s en organisaties waar ze terecht kunnen voor informatie, lotgenotencontact of hulp bij bijvoorbeeld sporten met diabetes, naar school gaan met diabetes of het vinden van een deskundige oppas voor je kind met diabetes. Voor veel mensen is de veelheid aan organisaties en community’s onoverzichtelijk. Daarom heeft DiabetesPro […]

Schakel een tolk in als dat nodig is. Lees hier hoe je dat kunt doen

De laatste jaren is er verwarring ontstaan over hoe je een tolk kunt inschakelen en hoe de vergoeding hiervan verloopt. Dit heeft erin geresulteerd dat veel zorgverleners geen tolk meer inschakelen en anderstaligen wellicht niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Momenteel is het voor elke sector anders geregeld. Daarom pleit de Johannes Wier […]

Wet Zeggenschap in de zorg van kracht

‘Nu heb ook jij het voor het zeggen. Het staat in de wet’

1 juli 2023 ging de Wet Zeggenschap in de zorg in. Dit houdt in dat jij als zorgprofessional invloed mag uitoefenen op het beleid van je werkgever. Jouw mening is net zo belangrijk als die van de arts of de leidinggevende. 

E-learning DVN over omgaan met hypo’s 

Diabetesvereniging Nederland (DVN) heeft met medewerking van internist prof. dr. Bastiaan de Galan een e-learning ontwikkeld over het leren omgaan met hypo’s voor mensen met diabetes type 1. In de e-learning leren mensen wat er gebeurt in je lichaam tijdens een hypo, wat de gevolgen zijn van hypo’s, hoe je ze kunt voorkomen en wat je kunt doen om de impact van hypo’s te verminderen. De e-learning reikt mensen handvaten aan om meer grip te krijgen op hun hypo’s. Ook leren ze van de ervaringen van anderen.

Jarenlang was ik zijn sensor … 

Piep, piep, piep…ik draai me om richting mijn man Egon. Hij slaapt diep. Ik stoot hem aan om te zeggen dat zijn bloedsuiker te laag is. Na wat moeite wordt hij wakker. Ik spoor hem aan wat te eten. Ik rol op mijn andere zijde en hoop opnieuw in slaap te vallen. Iets wat vaak niet zo goed lukt. 

Bloed, zweet en tranen voor de genezing van diabetes type 1

In 2011 hoorden filmmakers Lisa Hepner en Guy Mossman over een radicale stamcelbehandeling voor diabetes. Gedreven door de wens om Lisa te genezen van haar eigen diabetes type 1, besluit het echtpaar het revolutionaire klinisch onderzoek in Californië te volgen.

Witte geurende rijst inwisselen voor zilvervliesrijst; dat was even slikken

‘Op mijn tiende, ik woonde toen nog in Suriname, moest ik op school een gezondheidsenquête invullen. Ik kreeg vragen over wie er in je familie diabetes en/of hart- en vaatziekten hadden. Mijn beide ouders hadden toen al diabetes. De conclusie van de enquête was: jij krijgt later ook diabetes’, aldus Achiekoela Sadhoe. 

Inloggen