Stichting Langerhans viert twintig jarig bestaan met verbreding focus

Twintig jaar geleden richtten vijf ondernemende artsen Stichting Langerhans op. Het doel: de zorg voor mensen met diabetes type 2 op een hoger niveau tillen. Het middel: wetenschappelijk onderzoek en onderwijs aan collega’s. Dit jaar viert de stichting haar twintigjarig bestaan en is levendiger en relevanter dan ooit. En de plannen voor de komende twintig jaar liggen al klaar.

Ondergoed voor dragers van een insulinepomp

Voor veel mensen met diabetes die een insulinepomp gebruiken is het een dagelijks terugkerende vraag: waar laat ik mijn pomp? Zo ook voor Féline Maatje. Zij heeft diabetes type 1 sinds haar zevende. In 2023 richtte zij samen met haar vader het bedrijf pockwear.com op.Ze ontwierp een ondergoedlijn voor vrouwen die een insulinepomp dragen: slips, hemden en een […]

Obesitas en diabetes type 2 bij kinderen; de impact is enorm

Onderzoek wijst uit dat de kwaliteit van leven van kinderen met obesitas vergelijkbaar is met de kwaliteit van leven van kinderen met kanker (1). De impact van obesitas op het leven van een kind wordt vaak onderschat’, zegt kinderarts Floor van de Logt. Het aantal kinderen met obesitas en diabetes type 2 neemt toe. De zorgsector zet zich in om het tij te keren, maar volgens kinderarts Floor van de Logt en internist Bas Schouwenberg gaat dit alleen maar lukken als de maatschappij ook verandert.

Wat werkt beter bij diabetes type 2? Een glucosesensor of een bloedglucosemeter?

Is het waar dat continue glucose monitoring (CGM) gedurende één jaar bij onvoldoende gereguleerde volwassenen met diabetes type 2 leidt tot een betere Time in Range dan conventionele bloedglucose monitoring (BGM)? Of denken we dat alleen maar? En wat levert het verder op aan voordelen voor de mensen? Hier het verslag van een randomized controlled trial (RCT) uit Diabetes Care van april ‘24.

Aanknopingspunten voor effectieve ondersteuning van mensen met een migratieachtergrond

Bij sommige groepen met een migratieachtergrond stijgt het aantal mensen met ernstig overgewicht snel. Zo steeg het percentage mensen met obesitas van de tweede generatie met een Marokkaanse migratieachtergrond tussen de 18 en 40 jaar van 7% in 2012 naar 18% in 2020. Mensen met een migratieachtergrond zijn vaak ondervertegenwoordigd in onderzoek. Dit was voor Pharos aanleiding om verkennend onderzoek te doen naar gewicht en leefstijl bij mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Nederlands-Caribische achtergrond. De resultaten ervan hebben ze gebundeld in de verkenning: ‘Gewicht en Leefstijl. Aanknopingspunten voor een effectieve ondersteuning van mensen met een migratieachtergrond’. Zeer de moeite waard om te lezen. Hieronder heb ik een aantal punten voor jullie samengevat. 

Glunovo FGM; nu ook vergoed door VGZ

Begin 2024 heeft Zorgverzekeraar VGZ het nieuwe FGMsysteem  Glunovo Flash van GD Medical opgenomen in het vergoedingenpakket. Daarmee wordt de Glunovo nu door alle zorgverzekeraars in Nederland vergoed. 

CASUS: Overgewicht behandelen in zes stappen

De heer P. (60) komt op het spreekuur en maakt een sombere indruk. Hij heeft al geruime tijd diabetes type 2, waarvoor hij metformine en insuline gebruikt. Zijn HbA1c is 59 mmol/mol, BMI 38 kg/m2 en buikomvang 110 cm. Ook zijn bloeddruk is te hoog. Meneer heeft recent zijn vrouw verloren. Naast zijn somberheid worstelt hij met het regelen van zijn glucosewaarden en heeft hij beginnende klachten aan zijn voeten. 
In deze casus, die tot stand is gekomen in samenwerking met obesitasarts Mariëtte Boon, doorlopen we de zes stappen van de behandelrichtlijn ‘Overgewicht en obesitas bij volwassenen’.

Nascholing V&VN Diabetes Farmacotherapie 2024

Ook in 2024 wordt de welbekende V&VN Diabeteszorg Farmacotherapiescholing weer gegeven. De eerstvolgende nascholing staat gepland op donderdag 7 november van 12.30 – 16.45 uur in het Beatrixgebouw, de MeetUp, Utrecht. Om deel te kunnen nemen aan deze casuïstiekmiddag dien je eerst de aan de scholing gekoppelde e-learning gevolgd te hebben. Kosten: de kosten voor de e-learning […]

Inloggen