Durf vragen te stellen over seks, drugs en rock ’n roll

V&VN Diabeteszorg

25 apr 2024 –

De persoonlijke afsluiting van Wietske Wits en Cas de Heus illustreerde in één klap de relevantie van het thema Seks, Drugs & Rock ’n Roll van het Nationale V&VN Diabetescongres op 18 april jl. Wietske en Cas hebben allebei diabetes type 1 en vertelden tegenover een zaal vol diabetesprofessionals hoe alcohol en seksuele problemen hun leven heeft beïnvloed.

Jacqueline Mastboom en Dominque Duijker
van V&VN Diabeteszorg heten iedereen van harte welkom

Bijna driehonderd diabetesverpleegkundigen en praktijkondersteuners bezochten het jaarlijkse congres van de V&VN Diabeteszorg in het recent heropenede congrescentrum NBC in Nieuwegein. Tijdens deze dag werden ze bijgepraat over de relatie tussen diabetes en seks drugs & rock ’n roll. Zo ging huisarts Thea de Waart in op hoe je seksualiteit bespreekbaar kunt maken en welke klachten je kunt verwachten. 

Mix geen drugssoorten
SEH-arts Maro Sandel gaf aan dat 48-66% van de mensen met diabetes voorzorgsmaatregelen treft om ‘veilig’ alcohol of drugs te gebruiken. Verder ging hij specifiek in op de verschillende drugs en de effecten hiervan op diabetes en de glucosehuishouding. 

Hij sloot af met zeven tips om complicaties door druggebruik te voorkomen:

  • Gebruik met mate
  • Niet mixen van drugssoorten (inclusief alcohol)
  • Zorg voor een veilige omgeving
  • Laat je vrienden weten dat je diabetes hebt
  • Zorg voor een BOB
  • Weet wat je inneemt, laat je drugs testen
  • Plan extra glucosecontroles, ook in de dagen na gebruik.

Ga op pad met een medicatiekaart
Ambulanceverpleegkundige Joffry van Grondelle benadrukte dat het lastig kan zijn als mensen met diabetes tijdens een festival of na het uitgaan op de EHBO belanden. ‘Het kan dan lastig zijn om te achterhalen wat er aan de hand is. Heeft iemand een hypo, een hyper of gaat het niet goed vanwege drugs- of alcoholgebruik? Of ligt het aan de temperatuur, is iemand uitgedroogd of oververhit? Soms zijn mensen zelf niet meer in staat om dit goed aan te geven. Het hebben van een goede medicatiekaart kan dan cruciaal zijn, zodat de hulpverleners weten dat iemand diabetes heeft, welke medicatie wordt gebruikt en met wie ze contact kunnen opnemen mocht dit nodig zijn. Veel mensen hebben deze informatie wel digitaal bij zich, maar daar kunnen hulpverleners vaak niet bij als de patiënt niet aanspreekbaar is. Tijdig handelen is in deze situaties bepalend voor de afloop en het helpt niet dat de hulpverlener dan eerst al deze informatie bij elkaar moet zoeken.’

Na de lunch konden mensen meerdere parallelsessies bezoeken. In een van de sessies ging internist-endocrinoloog Diederik Smit in op het gebruik van anabole steroïden in combinatie met diabetes

Jaren dacht ze dat er iets mis was met haar, dat seks niet voor haar was weggelegd

Niet de diabetes maar alcohol wat het probleem
Krachtig was dat de dag werd afgesloten door twee mensen met diabetes type 1: Wietske Wits en Cas de Heus. Hun persoonlijke verhaal gaf extra betekenis aan de dag. Cas kampte een periode met een zeer slecht te regelen diabetes. Na ieder bezoek aan zijn diabetesverpleegkundige werd zijn insulineregime bijgesteld maar dit zette geen zoden aan de dijk, omdat zijn slechte glucosewaarden werden veroorzaakt door alcoholgebruik. Hier werd echter nooit naar gevraagd. 

Wietske deelde haar ervaring met seksuele problemen. Jaren dacht ze dat er iets mis was met haar, dat seks niet voor haar was weggelegd. Nu ze een hybrid closed loop-systeem heeft zijn haar glucosewaarden veel beter en ook haar seksleven. Hoe graag had ze eerder geweten dat haar diabetes van zo’n grote invloed was op haar seksuele gevoelens. 

Doorbreek het taboe en de schaamte
Veel mensen met diabetes zijn niet op de hoogte van de relatie tussen seks, drugs en diabetes. Bovendien rust er vaak nog een taboe op deze onderwerpen. Mensen durven het niet te benoemen bij hun zorgprofessionals uit schaamte of angst voor het geheven vingertje. Daarom deden Wietske en Cas een oproep aan diabetesprofessionals het onderwerp seks, drugs en diabetes zelf regelmatig ter sprake te brengen tijdens een consult.

Wietske en Cas sloten af met de volgende take home messages:

  • Neem seks, alcohol, drugs mee in het (educatie) zorgpad. Bespreek het zonder oordeel.
  • Maak de onzichtbare kant zichtbaar(der).
  • Verwijs naar de juiste plekken voor informatie.
  • Leer van diegene die tegenover je zit. 
  • Vind je iets zelf een lastig onderwerp, vraag dan of een collega het wil bespreken. 

Cas de Heus en Wietske Wits zijn van Diabetes+. Op de speciale pagina voor zorgprofessionals lees je wat Diabetes+ kan betekenen voor diabetesprofessionals.

Ideeënbus
DiabetesPro stond tijdens het Nationaal V&VN Diabeteszorgcongres met een standje op de informatiemarkt. Vooral om met onze lezers in gesprek te gaan over de onderwerpen die jullie bezighouden en waar jullie graag meer over willen lezen. Met een goed gevulde ideeënbus gingen we huiswaarts. Dank voor het meedenken en wellicht tot volgend jaar. 

Vorig bericht

Beweegadviezen voor migrantenvrouwen van de eerste generatie

Volgend bericht

Insulin for Life stelt zich voor