Hypo’s kunnen ontstaan door diverse en soms onverwachte oorzaken 

25 april 2024

De heer K. (84) is al jaren bij ons onder controle. In 1998 werd hij gediagnosticeerd met diabetes type 2. Inmiddels heeft hij geruime tijd een insulineafhankelijke diabetes. Als gevolg van zijn diabetes heeft hij coronair lijden, waarvoor hij in 2010 een CABG (Coronary Artery Bypass Grafting) onderging. In 2015 onderging hij, na een TIA, een carotis desobstructie. 

Lange tijd bleef de diabetesregulatie matig met HbA1c-waarden rond de 75 mmol/mol. Naast zijn diabetes, had K. licht overgewicht (BMI rond de 28) en een goed gereguleerde hypertensie met twee tot drie middelen. De heer woont samen met zijn vrouw en gaat wekelijks naar de Rotary. 

Door de jaren heen, bleven de glucosewaarden schommelen. Overdag liepen ze op en in de avond was het nog erger. Inname van tussendoortjes, forse correcties met insuline en avondeten waren hiervoor de verklaring. Regelmatig werd educatie gegeven en hulp van de diëtiste aangeboden, maar dit bracht weinig soelaas. Ook het gebruik van de FSL bracht geen verandering. Afgelopen jaren ontstonden minimale geheugenstoornissen, waardoor enkele karaktereigenschappen werden versterkt. Hierdoor was het niet haalbaar om het overcorrigeren met insuline aan te pakken. 

‘Kortwerkende insuline werd het liefst in de kuit gespoten tijdens de bijeenkomsten van de Rotary’

Het afgelopen jaar is K. tweemaal opgenomen in verband met een hypoglykemie. De eerste keer werd hij in zijn buurt aangetroffen op een bankje. Hij had kortwerkende insuline gespoten zonder te eten, omdat hij boos het huis had verlaten. De tweede opname was na een familiefeest. K. had enkele eenheden alcohol genuttigd, waardoor zijn glucosewaarden stegen. Hierop diende hij een forse hoeveelheid kortwerkende insuline toe. Tijdens de opname werd duidelijk dat hij de kortwerkende insuline het liefst in zijn kuit toediende wanneer hij in gezelschap was, zoals bij de Rotary-bijeenkomsten. Zo viel het tenminste niet op dat hij tijdens een diner moest spuiten. Tevens had hij spuitplekken op de buik. De langwerkende insuline werd het liefst door de kleding toegediend. Ook had K. de alarmen van de FSL op de momenten voor de opnames uitgezet. 

Nabeschouwing 
Uit dit verhaal blijkt dat er diverse oorzaken zijn voor de lage glucosewaarden. Voor de hand liggende oorzaken zijn: alcoholgebruik, te weinig koolhydraten eten bij dezelfde hoeveelheid insuline, of het extra insuline toedienen na het drinken van alcohol of kort voor lichamelijke inspanning. Ook blijft het, zelfs na jaren met diabetes, belangrijk om te informeren naar de spuitplaatsen en de manier van spuiten. Ook zal meneer niet de enige zijn die de alarmen van de ondergrens heeft uitgezet.

CASUS: Overgewicht behandelen in zes stappen

08 mei 2024

Weinig grip op diabetes door PDD-NOS en autisme

31 aug 2023

Wanneer pas je de diabeteszorg aan bij cognitieve stoornissen?

25 mei 2023

Inloggen