Wat is goede voeding bij jouw sport?

25 april 2024

Voeding en sport zijn hip en trending. Overal kun je informatie vinden over voeding, vele websites en sociale media geven informatie. Maar welke informatie is betrouwbaar? En wat is goede voeding bij jouw sport? Wat moet je wel en wat juist niet nemen?

Het boek Voeding en Sport is geschreven door Anja van Geel en Joris Hermans en is een veelomvattend boek. Het is geen nieuw boek, maar met slechts 133 pagina’s heel handzaam. Het geeft iedereen met of zonder voorkennis, een mooie kennismaking én dieper inzicht in alles rondom voeding en sport. Lezers krijgen basisinformatie waarmee ze de voeding goed kunnen afstemmen op hun sportende leven. 

Het boek begint bij de basis. Een inleiding in energiebehoefte, energiebalans en de verschillende werkzame voedingsstoffen in voeding. Pas als je grofweg snapt hoe je lichaam werkt in combinatie met activiteit, volgt de echte verdieping. Het boek is zo geschreven, dat het voor zowel een professional als voor een leek prima te lezen is. Moeilijke onderwerpen worden uitgelegd, zodat het voor iedereen een goed leesbaar naslagwerk is. 

Het boek bevat rekenvoorbeelden waarmee je de voedingsbehoefte rondom een training kunt berekenen

Na de basisuitleg over voeding gaat het boek door op de verschillende typen sport. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in krachttraining, duurtraining en techniektraining. Op begrijpelijke wijze wordt uitgelegd hoe de verbranding bij de verschillende typen sport verloopt en welke voedingsmiddelen essentieel zijn bij de verschillende trainingen en wedstrijden. Mocht je daadwerkelijk willen berekenen wat jouw voedingsbehoefte is rondom je training of de behoefte van een cliënt, dan staan er ook rekenvoorbeelden in het boek. Deze geven praktische handvatten. 
Het boek behandelt tevens specifieke doelgroepen en bijzondere situaties. Deze worden goed, maar beknopt besproken. Mocht je onder een bijzondere doelgroep vallen, bijvoorbeeld als vegetariër, dan denk ik dat je met dit boek goede basisinformatie krijgt, maar dat je mogelijk nog wel op zoek wilt gaan naar verdiepende informatie. Wel krijg je een goede indruk van wat belangrijk is. 

Het boek gaat niet specifiek in op diabetes. Kennis over de omgang met koolhydraten en insuline voor, tijdens en na een training zullen mensen met diabetes moeten beheersen voordat ze met dit boek aan de slag gaan. 

Naast normale voeding wordt bij sport ook gebruikgemaakt van voedingssupplementen en preparaten. Het boek beschrijft verschillende typen supplementen en preparaten, welke bijdrage ze kunnen leveren aan je lijf en wanneer je ze zou kunnen gebruiken. En ook het onderwerp gewicht blijft niet onderbelicht. Er worden adviezen gegeven, maar en dat vind ik goed, er worden ook waarschuwingen gegeven over wat je juist niet moet doen. 
Kortom, een waardevol boek voor iedereen die sport en voeding goed op elkaar wil afstemmen. 

Voeding en Sport | Anja van Geel en Joris Hermans | p 133 | De Vrieseborch | € 29,99 

24/7 de glucosewaarden van je kind volgen. Is dat een vloek of een zegen?

22 mei 2024

Wat werkt beter bij diabetes type 2? Een glucosesensor of een bloedglucosemeter?

22 mei 2024

Aanknopingspunten voor effectieve ondersteuning van mensen met een migratieachtergrond

22 mei 2024

Inloggen