Goed om elkaar weer te ontmoeten

28 juli 2022

Het was een prachtige dag en de locatie leende zich ervoor om naast het volgen van interessante lezingen en workshops heerlijk op het terras te netwerken onder het genot van een hapje en drankje. Op 16 juni 2022 vond het V&VN Diabeteszorgcongres plaats op de prachtige locatie Buitenplaats Kameryck. Het thema was ‘Diabetes & Voeding; een kwestie van balans’. Hier een korte impressie van de dag.

BESTUUR V&VN DIABETESZORG

Bestuurslid V&VN Diabeteszorg Dominique Duijker was dagvoorzitter. Samen met diabetesverpleegkundige Jacqueline van Arkel vertelde ze hoe waardevol het is om je aan te sluiten bij het bestuur of een van de werkgroepen van V&VN Diabeteszorg. Je bouwt een netwerk op, deelt kennis en ervaring, en draagt bij aan het op de kaart zetten van het beroep diabetesverpleegkundige.

GEVAARLIJKE COMBI

In een Brits onderzoek noemen ze Diaboulimia ‘de gevaarlijkste eetstoornis ter wereld’. In Nederland is er weinig bekend over eetstoornissen bij volwassenen met diabetes. Internationale cijfers laten zien dat een derde van de meisjes met diabetes type 1 kampt met eetstoornissen. Endocrinoloog Merel van Andel gaf een presentatie over dit onderwerp. De hoogtepunten zijn terug te luisteren in deze podcast, ook te beluisteren via je favoriete podcastapp

IETS VOOR JOU?

Diabetes- en vasculair verpleegkundige Henny Nouwen maakte bekend dat ze afscheid neemt als voorzitter van bestuur van V&VN Diabeteszorg. Recent heeft ze haar eigen bedrijf ZorgVraagCentraal opgericht. Naast het geven van patiëntenzorg volgt ze momenteel de opleiding tot leefstijlcoach. Daarnaast ontwikkelt en geeft ze scholingen, waarvoor ze mogelijk samenwerkt met de industrie. Deze ontwikkelingen maken dat ze haar functie als voorzitter beschikbaar moet stellen. De functie is nog vacant. Heb je interesse? Stuur dan een mail naar: voorzitter.diabeteszorg@venvn.nl

E-HEALTH OF FACE-TO-FACE?

Karlijn Geurts, diëtist PhD, gaf toelichting op haar onderzoek om afvalprogramma’s (kosten)effectief te maken. Kan e-health hieraan bijdragen? Haar conclusie: een combinatie van e-health en persoonlijk contact is het meest effectief, in vergelijking tot regulier face-to-face contact of alleen e-health.

MAAK KINDEREN AL SPELENDE WIJS

De aanwezigen op het congres hadden een primeur! Ze mochten als eersten het spel ‘HyperControl’ spelen. Virtueel kropen ze in de huid van een basisschoolleerling met type 1 en bezochten ze een pretpark. Gaandeweg de dag moesten ze de uitdagingen oplossen waar kinderen met diabetes type 1 dagelijks voor staan. Door ‘HyperControl’ te spelen ervaren leeftijdsgenootjes (10-14 jaar) hoe het is om te leven met diabetes type 1. HyperControl is ontwikkeld door Raccoon Serious Games, het Reinier de Graaf ziekenhuis en het Albert Schweitzer ziekenhuis en was één van de winnaars van ‘Het beste diabetesidee 2021’. Vanaf dit najaar is het spel gratis te spelen via hypercontrol.nl. Laat alvast je gegevens achter op de website, dan krijg je een berichtje wanneer het zover is.

Durf vragen te stellen over seks, drugs en rock ’n roll

25 apr 2024

Nieuwe datum nascholing V&VN Diabetes Farmacotherapie bekend

15 mrt 2024

E-learning EBP, gratis voor leden V&VN Diabeteszorg

29 feb 2024

Inloggen