Vier vragen aan DIY-ontwikkelaar Bart

28 juli 2022

Bart (30) heeft achttien jaar type 1 diabetes. Sinds 2019 ontwikkelt hij op vrijwillige basis Do-It-Yourself software om insulinepompen en glucosesensoren samen te laten werken. Zo heeft hij onder meer bijgedragen aan de implementatie van de Omnipod Eros en Dash in AndroidAPS. Zelf gebruikt hij momenteel AAPS met de Omnipod Dash en Dexcom G6. Voor dit artikel stelde Minou van Os vier vragen aan de ontwikkelaar Bart.

Hoe kwam je ertoe om DIY-ontwikkelaar te worden?

Bart: ‘Vanwege mijn beroep als softwareontwikkelaar was het voor mij een logische stap om me te verdiepen in DIY closed loop voor mijn diabetes. In 2019 was ik een van de eersten die Loop van Apple gebruikte met de Omnipod Eros. Die werd toen nog niet ondersteund door AndroidAPS. Dat deed wel even pijn: ik had een iPhone en MacBook nodig terwijl ik zelf liever Android gebruik. Ik realiseerde me dat het aanschaffen van deze apparaten voor veel mensen financieel niet haalbaar is en het leek me mooi als er keuze zou zijn tussen iPhone en Android. Bovendien sprak het AAPS-algoritme me meer aan en was de code hiervan geschreven in de programmeertaal die ik ook voor mijn werk gebruik. Op basis van de code van Loop heb ik er toen samen met andere ontwikkelaars voor gezorgd dat de Omnipod Eros door AAPS ondersteund wordt. Later heb ik samen met anderen ook ondersteuning voor de Omnipod Dash toegevoegd. Dit wordt door de Loopontwikkelaars op dit moment als inspiratie gebruikt om ook daar ondersteuning voor deze pomp toe te voegen.’  

Wat doet een ontwikkelaar?

Een ontwikkelaar (Engels: developer) ontwikkelt een programma of applicatie door software te programmeren (bouwen). Het merendeel van de DIY closed loop-gebruikers is zelf géén ontwikkelaar: zij bouwen hun app dus niet daadwerkelijk zelf. Via een online stappenplan kunnen ze de app op hun telefoon zetten, en zo profiteren van het harde (vrijwillige!) werk van de ontwikkelaars.

Is een DIY-systeem onveilig?

‘Zorgprofessionals, maar ook mensen met diabetes, zijn soms bang dat een hacker op afstand een overdosis insuline zou kunnen toedienen door in te breken in de app. Ik kan me dat moeilijk voorstellen. Als iedere huis- tuin- en keukenhacker zomaar in een app zou kunnen inbreken, zouden telefoons om de haverklap gehackt worden. De hacker zou ook heel specifiek moeten weten dat iemand diabetes heeft en deze app gebruikt. Zulke figuren zijn meestal op zoek naar geld en hebben er geen baat bij om iemand fysiek iets aan te doen. Daarnaast is het een illusie dat closed source systemen per definitie veiliger zijn dan open source systemen zoals Loop en AndroidAPS: doordat de code van open source projecten voor meer mensen toegankelijk is, is de kans – afhankelijk van het aantal ontwikkelaars dat bijdraagt aan een project – in potentie groter dat kwetsbaarheden in de software (sneller) gevonden en opgelost worden.

Hoe zie jij de rol van het behandelteam voor DIY loopers?

Bij een DIY-systeem kun je veel meer zelf instellen. Daarin schuilt een gevaar: als iemand zich onvoldoende verdiept in DIY kan dat tot gevaarlijke situaties leiden. Daarom is voorlichting en begeleiding vanuit zorgprofessionals ontzettend belangrijk: niet alleen over de mogelijke gevaren, maar zeker ook over de voordelen. Met de juiste begeleiding ben ik ervan overtuigd dat DIY veilig kan. Iedere gebruiker kan beamen dat het enorm veel winst oplevert. DIY zou daarom vrij bespreekbaar moeten zijn en iedereen zou moeten kunnen kiezen voor het systeem dat het beste bij hem of haar past.

Wat verwacht je van de toekomst van DIY?

Met ons ontwikkelwerk hebben we de levens van een paar duizend mensen met diabetes drastisch kunnen verbeteren. Maar er lopen nog miljoenen mensen met diabetes rond die geen gebruikmaken van soortgelijke technologie. DIY is wat mij betreft een tool waarmee we commerciële partijen laten zien wat er mogelijk is. Ik hoop dat we hen hiermee inspireren om zich alsmaar te verbeteren, waardoor DIY closed loop uiteindelijk overbodig wordt en de commerciële technologie voor veel meer mensen beschikbaar wordt.

Wat is de toegevoegde waarde van een glucosesensor bij mensen met diabetes type 2 die geen insuline gebruiken?

15 mrt 2024

Introductie Omnipod 5 verwacht eerste helft 2024 

25 jan 2024

Diabetotech lanceert expert programma

25 jan 2024

Inloggen