‘Ik wilde altijd al zuster worden’

(Kinder)diabetesverpleegkundige Grace van der Schoot combineert momenteel een baan in loondienst als diabetesverpleegkundige en praktijkondersteuner in een huisartsenpraktijk met haar werk als zelfstandig diabetesverpleegkundige, docent, adviseur en trainer. Waarom maakte ze deze keuze en hoe bevalt het haar? 

Op jonge leeftijd, ik was vier jaar, wist ik al wat ik wilde worden: zuster. Op dat moment had ik geen idee wat de functie werkelijk inhield. En een verpleegkundige is veel meer dan een zuster. Wat ik nu weet is dat het beroep van verpleegkundige zowel prachtige als uitdagende aspecten kent. De mix van mooie en uitdagende momenten heeft mij gevormd als professional en heeft mij een breder begrip gegeven van het vak ‘zuster’. Het heeft mij geleerd om met empathie, medeleven en veerkracht te handelen, zelfs in de meest moeilijke omstandigheden. Echter, werken in een instelling brengt ook beperkingen met zich mee. Zowel financiële beperkingen, zoals kilometervergoedingen, als beperkingen in het beheren van de agenda.

‘Het toont aan hoe waardevol het is om actief te zijn binnen je vakgebied en relaties op te bouwen met collega’s en andere professionals’

Tijd voor kinderkampen
Daarom heb ik ondanks de fijne werksfeer en geweldige collega’s in het ziekenhuis, uiteindelijk de beslissing genomen om mijn ontslag in te dienen als (kinder) diabetesverpleegkundige. Ik merkte namelijk dat ik niet gelukkig werd door de eerdergenoemde beperkingen. Een van mijn doelen was om meer flexibiliteit en autonomie in mijn werk te hebben, zodat ik onder meer tijd kon vrijmaken voor vrijwilligerswerk als kinderdiabetesverpleegkundige op kampen, zoals die georganiseerd worden door de Bas van de Goor foundation.

Certificeringen en kwalificaties
Om de overstap naar zzp’er te maken, was het van belang de juiste certificeringen en kwalificaties te verkrijgen die vereist waren voor mijn vakgebied als (kinder)diabetesverpleegkundige, docent, adviseur en trainer. Nadat ik al mijn papieren op orde had, kon ik vol vertrouwen mijn diensten aanbieden en mijn expertise aantonen aan potentiële opdrachtgevers.

Vrijheid
Als zzp’er kan ik mijn eigen werkschema bepalen en tijd reserveren om deel te nemen aan deze waardevolle vrijwilligersactiviteiten. En het is ook erg prettig om zelf de duur van mijn vakantie te kunnen bepalen. Daarnaast bepaal ik zelf welke projecten ik aanneem, op welke locaties ik werk en welke doelgroepen ik wil bereiken. Echt heerlijk. Ik ben dankbaar voor de kansen en connecties die ik heb kunnen benutten vanuit mijn werk als (kinder)diabetesverpleegkundige. Het toont aan hoe waardevol het is om actief te zijn binnen je vakgebied en relaties op te bouwen met collega’s en andere professionals. Het onderhouden van contacten kan echt een verschil maken bij het nemen van nieuwe stappen in je loopbaan. 

48 uur per week
Ik heb ervoor gekozen om de overgang naar zzp’er in fases te doen om de risico’s te beperken en een geleidelijke groei van mijn eigen praktijk mogelijk te maken. Momenteel werk ik nog zestien uur per week in loondienst als diabetesverpleegkundige en praktijkondersteuner in een huisartspraktijk in Vlissingen. Uiteindelijk hoop ik volledig zelfstandig te worden. In totaal werk ik 48 uur per week, maar het voelt eigenlijk als parttime werken omdat ik zoveel plezier heb in wat ik doe.

Eerlijk kilometertarief
Het werken als zzp’er bevalt mij erg goed. Ik geniet van de mogelijkheden en vrijheid om verschillende locaties te bezoeken en nieuwe plekken te ontdekken. Het rondrijden in mijn auto op weg naar opdrachten, waarbij ik een eerlijk kilometertarief ontvang, is een aspect waar ik dagelijks blij van word. Als je in loondienst werkt en ver weg woont, leg je altijd extra geld bij voor de reiskosten.

Vergroten kennis en bewustzijn
Over een aantal jaar wil ik een breed scala aan educatieve diensten aanbieden op het gebied van diabetesmanagement en preventie, zowel online als offline, gericht op patiënten, zorgverleners en instellingen. Mijn doel is om bij te dragen aan het vergroten van kennis en bewustzijn over diabetes en, zowel direct als indirect, een positieve bijdrage te leveren aan het leven van kinderen en volwassenen met deze aandoening.

Delen van expertise
Daarnaast wil ik op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen in mijn vakgebied en een bijdrage leveren aan het verbeteren van de diabeteszorg. Ik hecht waarde aan het delen van mijn expertise door middel van publicaties, het geven van workshops en webinars, en het ontwikkelen van nieuwe hulpmiddelen. Momenteel werk ik aan een nieuw hulpmiddel voor mensen met reuma die insuline spuiten omdat de vorige optie niet meer beschikbaar is.

Dankbaar
Naast mijn werk geniet ik van kostbare momenten met mijn kinderen, familie en vrienden. Mijn vrije tijd besteed ik graag aan mijn hobby’s, zoals zingen, sporten en duiken in tropisch water. Ik ben ontzettend dankbaar voor de ondersteuning van mijn lieve man, die alles in huis doet naast zijn eigen baan, zodat ik mijn Diabetes Adviesbureau kan uitbreiden. Het vinden van een goede balans tussen werk en privé is soms een uitdaging, maar ik geloof dat er een tijd zal komen waarin ik zestien uur werk en dezelfde beloning ontvang als voor de 48 uur die ik nu werk. Dit vereist hard werken en vertrouwen, maar ik blijf erin geloven. 

Vorig bericht

Geef jij preconceptioneel advies aan jonge vrouwen met diabetes type 2?

Volgend bericht

Onvoldoende kennis leidt vaak tot andere diagnose bij erfelijke diabetes