Ruim tien jaar geleden komt een inmiddels vijftigjarige vrouw met diabetes type 1 bij ons onder controle. Ze kreeg de diagnose op haar dertigste. Ze heeft een slecht gereguleerde diabetes door allerlei omstandigheden, zoals een jong gezin en werk. Haar HbA1c schommelt tussen de 85-94 mmol/mol.
Vrijwel vanaf haar diagnose gebruikt ze een insulinepomp. Omdat haar regulatie onveranderd slecht blijft, besluiten we acht jaar geleden om van pomptherapie over te stappen op pentherapie. We hopen dat ze hierdoor meer aandacht krijgt voor haar diabetes. Helaas verandert hierdoor haar HbA1c niet of nauwelijks.
We vragen of ze wil participeren in een pilot met de Inreda AP
Zes jaar terug krijgt ze een FreeStyle Libre (FSL). Hiermee daalt het HbA1c tot vlak onder de 80 mmol/mol. Om alle menselijke factoren die van invloed zijn op de glucoseregulatie te omzeilen, vragen we of de vrouw wil participeren in de pilot met de Inreda AP. Ze staat hiervoor open en drie jaar geleden start ze met de kunstmatige alvleesklier. Het HbA1c daalt naar 55 mmol/mol. Toch heeft ze dagelijks veel glucoseschommelingen. Hierbij constateert ze grote verschillen tussen de vingerprikken en de sensorglucosewaarden. Dit veroorzaakt onrust bij haar en daarom is deze techniek voor haar niet geschikt. Recent is ze gestart met een hybride closed loop-systeem. Deze techniek bevalt en geeft een tijd in doelbereik van 72%.
Hij vergeet de maaltijdbolus nog regelmatig, maar de techniek is hierbij helpend
Eerder schreef ik over een jongeman met autisme. Zijn diabetesregulatie is erg lastig omdat hij rondom de maaltijden nagenoeg altijd vergeet te bolussen. Lange tijd gebruikt hij pentherapie in combinatie met een FSL. Hij beweegt weinig en het maken van gezonde maaltijden lukt niet echt. Hierdoor neemt zijn gewicht in de loop van de jaren fors toe. Wel komt hij trouw op alle polibezoeken. Samen met zijn diabetesverpleegkundige en diëtiste stippelen ze een plan uit om te starten met een hybride closed loop-systeem. De diëtiste geeft uitleg over koolhydraten en ondersteunt hem bij het tellen ervan. Om te bepalen welke techniek het beste bij hem past, wordt een aparte afspraak gemaakt om de verschillende modellen te laten zien. Na zijn verhuizing is er voldoende ruimte en rust om de overstap te maken. Op dit moment gebruikt hij het HCL-systeem enkele maanden en is zijn HbA1c gedaald van 87 naar 67 mol/mol. Hij vergeet de maaltijdbolus nog regelmatig, maar de techniek is hierbij helpend. Omdat de patiënt tegenwoordig klachten ervaart van hoge glucosewaarden, heeft hij bovendien een intrinsieke motivatie om de glucosewaarden te laten dalen.
Arianne van Bon is internist-endocrinoloog bij Rijnstate Arnhem en redactielid DiabetesPro