Handig! Actueel overzicht diabetestechnologie

© {je_article_foto-credit}

{je_article_foto-bijschrift}

Diabetestechnologie

15 jun 2022 –

Tijdens de ATTD afgelopen april in Barcelona was er veel aandacht voor insulinepompen, glucosesensoren, slimme insulinepennen en hybrid closed loop-systemen. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Hoe houd je je kennis als diabetesverpleegkundige op peil zodat je je patiënten goed kunt begeleiden? Endocrinoloog Inge van Boxelaer zette alle ontwikkelingen op een rij.

In Nederland worden momenteel drie hybrid closed loop-systemen veel gebruikt: de Minimed 780G met Guardian 4-sensor, de Tandem T:slim X2 met Dexcom G6 en de Accu-Chek Insight Diabeloop, eveneens met de Dexcom G6. Wereldwijd zijn er echter veel nieuwe systemen en nieuwe pomp-sensorcombinaties in ontwikkeling. Ook gebeurt er veel op het gebied van de slimme insulinepennen. Een deel van deze innovaties zal vroeger of later ook toetreden op de Nederlandse markt. Ieder systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen en dit maakt dat patiënten op termijn meer keuzemogelijkheden krijgen. Een goede ontwikkeling volgens vele sprekers tijdens de ATTD, want hier klonk veelvuldig: ‘one size fits nobody’.

Gratis e-book over diabetestechnologie

Dr. Inge van Boxelaer, endocrinoloog in het AZ Sint-Lucas in Gent heeft als expertise diabetestechnologie. Het is haar missie om de nieuwe technologie geïmplementeerd te krijgen in de diabeteszorg. Als endocrinoloog heeft ze veel pompsystemen gedragen zodat ze weet waarover ze adviseert. Met haar kennis wil ze diabetespoli’s in België en Nederland informeren over de laatste diabetestechnologie zodat professionals patiënten adequaat kunnen begeleiden bij het kiezen van de juiste diabeteshulpmiddelen. Op haar website diabetotech.com vind je veel informatie, kun je een gratis e-book downloaden met een overzicht van de diabetestechnologie anno 2022 en staan cursussen over het gebruik van de Minimed 780G en de Tandem T:slim X2, interessant voor patiënten en professionals.

Wat zit er zoal in het vat?

Hieronder enkele ontwikkelingen waarmee binnenkort wellicht ook mensen met diabetes type 1 in Nederland hun voordeel kunnen doen:

  • Omnipod 5 algoritme op een app of een bijhorende afstandsbediening, dat de Omnipod patchpomp koppelt aan de Dexcom G6. Dit Automated Insulin Delivery systeem (AID) blijft ook werken als de telefoon of de afstandsbediening niet in de buurt is.
  • Tandem Control IQ en Omnipod 5 connectie met de Dexcom G7 en in de verdere toekomst ook met de FreeStyle Libre 3.
  • Het op de universiteit van Cambridge ontwikkede ‘CamAPS FX’ algoritme dat via een app de Danapomp of de YpsoPump koppelt aan de Dexcom G6 en bij YpsoPump ook aan de FreeStyle Libre 3. 
  • De glucosesensoren worden kleiner. Momenteel is de FreeStyle Libre 3 het kleinste, met een grootte vergelijkbaar met een muntstuk van vijf cent.
  • Medtronic komt met een canule die maar een keer in de zeven dagen in plaats van drie dagen verwisseld hoeft te worden.
  • Het wachten is op de Dexcom G7 die in maart 2022 een CE-label heeft gekregen. Deze is kleiner dan de G6 en heeft een opwarmtijd van een half uur in plaats van twee uur.
  • Veel ontwikkelingen op het gebied van slimme insulinepennen zowel met vaste insulinepennen, insulinependoppen en insulinepenclips. Sommige insulinepennen kunnen integreren met een CGM, laten data zien in de app van de sensor of hebben een eigen app met toepassingen als insuline on board, gemist bolusalarm, percentage dat op tijd is gegeven, beoordeling van bolus- en basaalinsuline en/of geïntegreerde boluscalculator.

Dit overzicht is slechts een greep uit de ontwikkelingen. Het is onbekend of en wanneer deze systemen in Nederland verkrijgbaar zijn en vergoed worden.

Bronnen: ATTD 2022, jdrf medtech webinar, Diatribe.org

Vorig bericht

Beweegtip van hoogleraar Matthijs Hesselink

Volgend bericht

Anita Wildeboer promoveert aan RUG

Ook interessant