Gezonder leven! Doe het wat rustiger aan

01 maart 2022

Het boek ‘Een shotje leefstijl’ is een vervolg op het boek ‘Leefstijl op Recept’ uit 2019 van kaderhuisarts Jacqui van Kemenade. Dit boek geeft praktische tips hoe je aan je leefstijl kunt werken en dit omvat meer dan alleen voeding en beweging.

Een gezonde leefstijl is bepalend voor je gezondheid, weerbaarheid en gewicht. Het maakt je minder kwetsbaar voor ziektes, dat bleek ook tijdens de coronapandemie. Veel mensen die met Covid op de IC belandden, hadden overgewicht. Nu zegt dit niet alles want ook met een gezond gewicht kun je minder weerbaar zijn. Blijkbaar bepalen niet alleen je gewicht en beweging hoe gezond je bent.

Bij het begin van het nieuwe jaar nemen veel mensen zich voor om die overtollige kilo’s kwijt te raken en meer te gaan bewegen. De sportschoenen worden aangetrokken en het snoepen wordt beperkt. Veel mensen houden dit maar korte tijd vol om daarna weer terug te vallen in oude gewoontes. Je moet dan teleurgesteld constateren dat het weer niet gelukt is. En dat is ook niet zo verwonderlijk. Je gedrag blijvend veranderen is veel moeilijker dan vaak wordt gedacht.

Wil je succesvol met je leefstijl aan de slag dan moet je allereerst weten welke factoren van invloed zijn op een gezonde leefstijl, meent Van Kemenade. Zij noemt dit de vijf pijlers: slaap, ontspanning, omgeving, beweging en eten en drinken. Zodra je weet hoe deze factoren inwerken op je gezondheid, kun je ermee aan de slag.

Het boek begint met een leefstijlquiz. Deze geeft je inzicht hoe fit je bent. Scoor je laag dan ben je kwetsbaar. Dan is het zaak om te kijken waar jouw verbeterpunten liggen. Veel mensen verwachten dan dat ze hard moeten gaan werken om iets te veranderen. Maar in onze drukke, stressvolle tijd zou het best kunnen dat je het juist iets kalmer aan moet doen. Verrassend? Niet als je leest wat de invloed van stress en te weinig slaap is op onze gezondheid. Een voorbeeld: een raceauto wordt gecontroleerd, bijgetankt tijdens een pitstop om optimaal te kunnen presteren. Zo is het ook met ons lichaam: een uitgerust lijf kan meer hebben en is minder vatbaar voor ziektes. Voldoende slaap is essentieel om te kunnen presteren.

Van Kemenade geeft bruikbare tips waarmee je aan de slag kunt. Ze sluit elk hoofdstuk af met een samenvatting waarin ze alles overzichtelijk op een rijtje zet. Heel handig, vind ik, want vooral deze samenvattingen zijn heel praktisch en duidelijk. Want wil je alle informatie in dit boek goed begrijpen, dan heb je wel wat basiskennis nodig.

Bruikbaar in de praktijk?

Je kunt het boek ‘Een Shotje Leefstijl’ goed gebruiken om patiënten te begeleiden bij leefstijlverandering. Want bij duurzame gedragsverandering zijn ondersteuning en begeleiding essentieel is mijn ervaring. Er zijn er maar weinigen die dit in hun eentje lukt.

Jacqui van Kemenade is betrokken bij Club Diabetes, een leefstijlapp voor mensen met diabetes type 2 (in ontwikkeling), clubdiabetes.nl

Een Shotje Leefstijl. Verhoog je weerstand | Jacqui van Kemenade | Scriptum | 247 p | € 17,95

Hoge pieken en diepe dalen 

25 apr 2024

Bepalen darmbacteriën je gezondheid? 

28 mrt 2024

Met dit boek lukt het wel: gezond leven volhouden

21 dec 2023

Inloggen