Waarom is het eten in het ziekenhuis niet vers?

© {je_article_foto-credit}

foto: annemieke van der togt

{je_article_foto-bijschrift}

Column

24 mei 2022 –

‘Juist in het ziekenhuis – waar je komt om beter te worden – wil je patiënten toch meegeven dat gezond eten bijdraagt aan een goed herstel?’

In 2015, tijdens mijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven, liep ik een dagje mee met een voedingsassistente en een dieetkok in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Ze vertelden me dat er door bezuinigingen bijna niet meer vers gekookt werd in de keuken van het ziekenhuis. Op de broodkar zag ik witte boterhammen liggen met plakjes kaas en vlees in plastic. Allesbehalve smakelijk uit.

Waarom wordt het eten niet meer vers bereid? Waar zijn de groenten en fruit? Kan ik een salade krijgen voor de lunch? Met een lekkere avocado en peulvruchten, want eiwitten bevorderen toch het herstel? En waarom krijgen alle patiënten in het ziekenhuis hetzelfde te eten, terwijl hun behandeling wel op de persoon is afgestemd?

Als ontwerper en buitenstaander stel ik naïeve vragen. Ik kijk met een andere blik en zoek een positieve insteek. Een nieuw concept begint voor mij steevast bij verwondering, gevolgd door de overtuiging dat het anders kan.

Juist in het ziekenhuis – waar je komt om beter te worden – wil je patiënten toch meegeven dat gezond eten bijdraagt aan een goed herstel? Het klinkt voor mij heel logisch dat je als ziekenhuis deze verantwoordelijkheid neemt. Voor je patiënten, maar ook voor je medewerkers en bezoekers. Wat mij betreft zou het ziekenhuis de gezondste plek in de stad moeten zijn. En zeker nu door corona nog duidelijker is geworden hoe belangrijk het is gezond te leven. We kunnen er niet meer omheen: meer aandacht voor preventie is nodig.

Maar niemand wil veranderen. Alleen als de noodzaak heel groot is, neemt de veranderbereidheid toe. Pas als we ziek worden, gooien we het roer om en gaan we werken aan onze gezondheid. En dat is eigenlijk heel logisch in een maatschappij die is ingericht op het behandelen van ziekte.

Niemand wil veranderen, maar wél onderdeel zijn van de verandering. Wat nou als we met zijn allen gaan investeren in onze gezondheid en we voorkomen dat we ellendig worden? Als ontwerper houd ik mij bezig met het vormgeven van deze verandering. Het is daarbij ontzettend belangrijk om de behoeften van de gebruiker centraal te stellen. Door concepten te ontwikkelen die daarbij aansluiten, kunnen we het huidige zorgsysteem samen veranderen. Misschien niet van vandaag op morgen; grote veranderingen komen nou eenmaal in kleine stapjes.

Naomi Jansen (31) studeerde aan de Design Academy Eindhoven. Ze werkt als ontwerper en is oprichter van de Voedselapotheek. De Voedselapotheek creëert een gezond voedsellandschap met vernieuwende concepten die ze samen met de gebruiker ontwikkelt.

www.voedselapotheek.nl | Instagram: @voedselapotheek

Vorig bericht

Gezonder leven! Doe het wat rustiger aan

Volgend bericht

Naar Marokko of Turkije met diabetes