Voer effectieve leefstijlgesprekken met de voorbeeldvragen uit dit boek

26 oktober 2023

De slotzinnen van jullie gesprek herhalen zich in je hoofd als de deur van de spreekkamer achter je patiënt is dichtgevallen. ‘Het is beter voor uw gezondheid als u wat afvalt. Ga maar eens langs bij de diëtist.’ Je patiënt knikte gelaten en mompelde iets wat leek op ‘een buikje zit nou eenmaal in de familie’. Terwijl jij in het dossier typt: ‘Beleid, verwijzing diëtist’, overpeins je: Ik denk niet dat hij gaat. Wie zit wie nu eigenlijk voor de gek te houden? Had ik dit anders kunnen doen? Maar hoe dan? Herkenbaar?

Tamara Aipassa, cardioloog en leefstijlcoach, en Marjan Hulshof, onder meer als coach verbonden aan de Academie voor Leefstijl en Gezondheid, schreven het boek ‘Effectieve Leefstijlgesprekken’. Ze schreven het boek voor zorgverleners die het leefstijlgesprek graag willen integreren in hun spreekkamer, maar niet weten hoe. Zorgverleners die geen tijd hebben om eindeloze communicatietechnieken te bestuderen, maar op zoek zijn naar praktische voorbeelden. En ze schreven het boek ook voor mensen die denken dat leefstijlgesprekken en coachen in tien minuten niet mogelijk is.

‘Het motiveren en begeleiden van patiënten om hun leefstijl te verbeteren, vraagt om een ander soort communicatie’, Cardioloog Tamara Aipassa

Met dit boek kun je direct aan de slag
Praktisch is dit boek zeker. Het beschrijft tien casussen waarin diverse zorgprofessionals vertellen hoe zij leefstijlgesprekken voeren met hun patiënten. Vervolgens analyseren Aipassa en Hulshof deze gesprekken. Ze bespreken wat goed gaat, wat minder goed gaat en wat hiervan de effecten kunnen zijn op patiënten. Aansluitend wordt een gesprek uitgeschreven met voorbeelden over welke vragen je kunt stellen, om te voorkomen dat jij vervalt in het geven van adviezen en waarschuwingen, en in plaats daarvan jouw patiënt helpt naar zichzelf te kijken en zelf verantwoordelijkheid te nemen. Dit boek inspireert en geeft handvaten om direct mee aan de slag te gaan.

‘Coachen in tien minuten, daar wilde ik al lang een boekje over schrijven. Samen met Tamara heb ik dat gedaan’, Marjan Hulshof

In de casussen wordt ingegaan op verschillende reactiepatronen van mensen, zoals de ontkenner, de pleaser, de wanhopige of de vermijder. Ook komen thema’s als ‘hoe bespreek je overgewicht’ en ‘hoe ga je om met weerstand’ aan bod.

Effectieve leefstijlgesprekken | Tamara Aipassa, Marjan Hulshog | Bohn Stafleu Van Loghum | 138 p | € 35,-

Hoge pieken en diepe dalen 

25 apr 2024

Bepalen darmbacteriën je gezondheid? 

28 mrt 2024

Met dit boek lukt het wel: gezond leven volhouden

21 dec 2023

Inloggen