Wat is de ideale start glucosewaarde voor mensen met diabetes die beginnen aan een sporttraining?

29 september 2022

Matthijs Hesselink is hoogleraar lichamelijke activiteit en metabole gezondheid en geeft in dit flitscollege antwoord op de vraag: wat is de ideale start glucosewaarde voor mensen met diabetes die beginnen aan een sporttraining?

Volgens Hesselink is deze vraag niet eenduidig te beantwoorden. Daarvoor is de materie te complex.

Mensen zonder diabetes hebben nuchter een glucosewaarde tussen de 4 en 5.5 mmol/l. Bij mensen met diabetes gaat deze waarde eerder richting de 7. Na een maaltijd is de glucosewaarde hoger, zowel bij mensen met als zonder diabetes.

Bij vrijwel alle mensen met diabetes zijn de spieren minder gevoelig voor insuline, maar bij mensen met diabetes type 2 is dit sterker dan bij mensen met type 1. Regelmatige beweging verbetert de insulinegevoeligheid van de spieren. De ruimte voor deze verbetering is in de regel bij mensen met type 2 groter dan bij mensen met type 1.

Over het algemeen leidt inspanning tot een daling van de bloedsuikers. Die mate van daling kan bij mensen met type 2 sterker zijn dan bij mensen met type 1. Vanwege de lagere startwaarde van de bloedsuikers bij type 2 suikerziekte leidt een daling in suikerwaarden bij type 2 diabetes sneller tot hypoglykemie.

Daarom is het advies om niet te gaan sporten als de glucosewaarde lager is dan 5.0 mmol/l. Adviseer uw patiënt om in zo’n geval extra koolhydraten te nemen voor het trainen: het beste zijn dan complexe koolhydraten, zodat er een beperkte insulinepiek optreedt.

Maar …. of de glucosewaarde tijdens het sporten daadwerkelijk daalt, is nog maar de vraag. Dit is afhankelijk van meerdere factoren:

  • het type inspanning
  • de duur van de inspanning
  • de intensiteit van de inspanning
  • de fitheid van de persoon
  • en de insulinespiegels voor, tijdens en na inspanning.

Wanneer de inspanning kort heftig en veeleisend is, dan kan het zo zijn dat de suikerspiegel zelfs stijgt in plaats van daalt, waarom dat zo is, leg ik in een andere opname uit.

Kortom, er is dus geen eenduidig advies. De ideale startglucosewaarde is van meerdere factoren afhankelijk en zal per persoon verschillen. Goede uitleg hierover zal patiënten helpen bij het weer oppakken van hun lichamelijke activiteiten na de diagnose diabetes.

Tot slot: zowel insuline als inspanning kunnen leiden tot een daling van de glucosespiegel en de combinatie van beiden kan een sterkere daling veroorzaken. Terughoudendheid met insuline voor en direct na de inspanning is daarom geboden.

Helpt een Fitbit Klaas (55) bij het verbeteren van zijn glucosewaarden?        

25 mei 2023

Doe mee aan de JDRF One Walk 2023

25 apr 2023

De Nationale Diabetes Challenge gaat weer van start

25 apr 2023

Inloggen