‘Misschien werkt mijn enthousiasme voor het vak diabetesverpleegkundige aanstekelijk?’

26 januari 2023
Sonja Goedemondt, Hagaziekenhuis

Normaal lezen jullie hier de column van de bestuursvoorzitter van V&VN Diabeteszorg. Recent legde Henny Nouwen-Van der Straaten deze functie neer en omdat we nog geen vervanger hebben voor haar, heb ik de eer om voor deze uitgave van DiabetesPro een column te schrijven. Als nieuw algemeen aangesteld bestuurslid wil ik als eerste Henny danken voor haar enorme inzet voor V&VN Diabeteszorg de laatste jaren. Ook wens ik haar veel succes met de volgende stappen in haar carrière. Mijn enthousiasme voor het beroep van diabetesverpleegkundige is de belangrijkste reden waarom ik bestuurslid van V&VN Diabeteszorg ben geworden.

Ik ben trots op mijn beroep. Ik vind het supermooi om te zien dat er bij een recalcitrante puber op een bepaald moment toch een kwartje valt en dat hij of zij zich gaat inzetten voor een betere diabetesregulatie. Ook vind ik het een mooie puzzel om samen met mensen uit te zoeken hoe ze diabetes het beste in hun leven kunnen passen. Hierbij maakt het niet uit of iemand type 1, type 2 of MODY heeft, of iemand in de eerste of tweede lijn wordt geholpen en of iemand jong of oud is. Daarbij vind ik dat een diabetesverpleegkundige unieke kennis en vaardigheden heeft, anders dan die van een arts.

‘Ik vind het belangrijk dat onze beroepsgroep aan tafel zit bij zorgverzekeraars, de politiek en rondetafelgesprekken’

In de DBC’s
Het zijn twee verschillende professies die nauw met elkaar samenwerken binnen een diabetesteam. Daarom vind ik het belangrijk dat, naast medisch specialisten, onze beroepsgroep ook aan tafel zit bij zorgverzekeraars, de politiek of rondetafelgesprekken voor bijvoorbeeld een consensusdocument, richtlijnen of het delen van kennis. Om maar een voorbeeld te geven: ik zie en spreek de kinderen en ouders die ik begeleid meestal vaker dan de kinderarts, echter daar wordt in de DBC’s geen rekening mee gehouden. Dit is iets om voor te strijden. 

Waardering blijft achter
Tegelijkertijd zie ik dat er in ons vakgebied de afgelopen jaren heel hard is gewerkt en dat de waardering daarvoor achterblijft. Dat maakt murw. Ik merkte dat tijdens de voorjaarsbijscholing van 16 juni 2022 in Kamerik. Iedereen vond het fijn om elkaar weer te spreken en te ontmoeten en natuurlijk speelde het halen van de punten voor de registratie in het kwaliteitsregister ook een rol. Maar ik proefde dat veel collega’s naast hun werk weinig ruimte hebben om zich in te zetten voor onze positie als beroepsgroep. Dat ik mijn beroepsgroep als bestuurslid mag vertegenwoordigen vind ik best spannend, maar ook een mooie kans om mijzelf te ontwikkelen. Ik hoop dat mijn enthousiasme aanstekelijk werkt en ik zou je daarom graag uitnodigen eens na te denken of een bestuursplek wellicht iets voor jou is. En denk zoals Pipi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het kan!’

Sonja Goedemondt
Kinderdiabetesverpleegkundige HagaZiekenhuis
Algemeen bestuurslid V&VN Diabeteszorg
s.goedemondt@venvn.nl

Obesitas bij kinderen

28 mrt 2024

Nieuwe datum nascholing V&VN Diabetes Farmacotherapie bekend

15 mrt 2024

Word jij ook lid van V&VN Diabeteszorg?

15 mrt 2024

Inloggen