Minder hard werken met meer impact

29 september 2022

Ze neemt plaats tegenover me in de spreekkamer. We bespreken haar glucosewaarden, TIR, TBR en HbA1c. Allemaal keurig netjes. Gelukkig maar, want ze heeft diabetes type 1 en is drie maanden zwanger. Mijn eerste gedachte is dat het allemaal goed met haar gaat, totdat ik haar vraag: ‘Hoeveel moeite heb je moeten doen om dit voor elkaar te krijgen?’ Even is het stil, waarna ze me vertelt dat haar telefoon met daarop haar glucosewaarden de hele dag open en zichtbaar op haar bureau ligt.

Zodra haar glucosewaarde zakt, eet zij wat, zodra deze stijgt, spuit ze wat insuline. ‘s Nachts wordt zij vaak wakker van de alarmen. Ik luister naar haar en realiseer me de enorme impact hiervan op haar leven. Ik vraag haar: ‘Wat levert je dit allemaal op?’ Zonder aarzelen antwoordt ze: ‘Heel veel stress, moeheid en vooral onrust.’ Door het hardop uit te spreken wordt ze zich er opeens van bewust hoeveel tijd, energie en aandacht zij aan haar bloedsuikers besteedt de hele dag. Het raakt haar zichtbaar. Ik zie de emotie op haar gezicht.

Mijn focus is verschoven van het geven van goedbedoelde adviezen en het aandragen van oplossingen naar het stellen van de juiste vragen

Na een tijdje zegt ze: ‘Je zet me wel aan het denken. Ik ga nu toch maar eens nadenken over een insulinepompje.’ Ik bevestig dat het wellicht een goed idee is om deze mogelijkheid verder te onderzoeken en merk dat ik door het stellen van slechts twee vragen, iets in gang heb gezet bij haar. Ik kijk met tevredenheid terug op dit gesprek. Sinds ik de opleiding ‘Coachen met impact’ heb gevolgd, voer ik andere gesprekken in de spreekkamer. Soms lijkt het zelfs alsof ik minder hard werk maar wel meer impact maak. Mijn focus is verschoven van het geven van goedbedoelde adviezen en het aandragen van oplossingen naar het stellen van de juiste vragen. Vragen waarmee ik de patiënten zelf aan het denken zet. Vaak weten ze zelf het beste wat voor hun werkt op dat moment. Deze gesprekken en ervaringen deel ik met mijn collega’s. Op dit moment onderzoeken we hoe wij deze manier van werken breder kunnen inzetten binnen ons ziekenhuis. Hoe mooi is dat. Meer gesprekken met impact, voor patiënten en zorgverleners.

Jolanda van Selst werkt als diabetesverpleegkundige in het Franciscus Gasthuis & Vlietland. Onlangs rondde ze de opleiding ‘Coachen met Impact’ af. Daarnaast is ze kwartiermaker waardegedreven zorg diabetes.

‘De werkdruk wordt groter en we lijken soms te verdrinken in alle regels en verplichtingen’

28 mrt 2024

Jarenlang was ik zijn sensor … 

29 feb 2024

‘Mocht ik niet wakker worden, dan heb ik geen insuline gespoten’

28 sep 2023

Inloggen