Een week uit het leven van een ZZP-er uit de tweede en eerste lijn

Diversen

25 apr 2023 –

Sinds 2019 werkt Elise Bouwman als zelfstandig diabetesverpleegkundige. Hoe ziet een werkweek van haar eruit?

Maandag
Mijn drukke werkweek begint in het Medisch Centrum Leeuwarden. Volle poli, dus na overleg met de collega’s snel beginnen. Mijn mailbox is bijna ontploft. Ik beantwoord de dringende mail, de rest bewaar ik voor later. Samen met de diëtiste spreek ik een jongeman van twintig jaar. Hij heeft een insulinepomp, maar zou daar veel meer mee kunnen. Het is geen onwil, maar hij is zo druk met andere dingen dat hij zijn diabetes vergeet. We willen graag een hybrid closed loop inzetten, maar hiervoor hebben we eerst gegevens nodig. Het bolussen blijft een probleem, hij vergeet het regelmatig. Tips besproken waarmee het bolussen hopelijk wel gaat lukken. In de avond een online presentatie. Je leert altijd weer wat. En ook leuk om je eigen kennis te testen en vakgenoten te ontmoeten.

‘Ik geef een online presentatie over de diabetische voet aan nierdialyseverpleegkundigen’

Dinsdag
Ik geef een online presentatie over de diabetische voet aan nierdialyseverpleegkundigen. Helaas laat de techniek ons in de steek. Mijn presentatie was wel te zien, maar ik was niet te horen. Met veel kunst en vliegwerk een telefoon aan boxen gekoppeld. Toen konden ze me verstaan. Zoom is handig , maar het blijft techniek. Als consulent in de ketenzorg Friesland beantwoord ik casussen van praktijkverpleegkundigen, vandaag een per mail en een telefonisch. Soms werkt bellen toch handiger, zeker als het complex is. Het ging om een meneer van 64 met een FreeStyle libre. Op afstand meegekeken en samen tot een mooi advies gekomen. ’s Middags bezoek ik een vrouw thuis om een insulinepomp uit te leggen. Je krijgt als patiënt wel veel informatie in anderhalf uur en dat valt niet altijd mee. Vaak krijgen ze ook nog extra informatie die kan helpen pomptherapie optimaal in te zetten Thuis ga ik aan de administratie; de facturen moeten wel worden verstuurd en de mail beantwoord. Ook bereid ik de les voor aanstaande donderdag voor bij de AVANS Hogeschool. Ik sluit af met een Teamsoverleg i.v.m. een project waarin ik ga participeren.

Woensdag
Jemig wat vliegt de week. Vandaag naar Sint Jansdal in Lelystad. Uurtje rijden met een prachtige zonsopgang. Die wintertijd heeft wel wat. Het spreekuur is redelijk te doen. Ik geef uitleg aan een patiënt over insulinepomptherapie, wat levert het je op, wat kost het aan tijd, hoe loopt het traject en welke soorten pompen zijn er? ‘Huiswerk’ meegegeven om online informatie te bekijken en daar de volgende afspraak verder mee te gaan. Paar jaarcontroles, dus voeten gezien en tips voor verzorging meegegeven.

Donderdag
Vandaag geef ik les op de AVANS hogeschool aan hbo-verpleegkundigen uit Indonesië die hun Nederlandse hbo-diploma willen halen. Bijzonder om hun ervaringen te horen. Hoe zien zij Nederland? Een studente werkt in de wijkverpleging en moest op de fiets naar haar cliënte. Ze had de telefoon aan met Google Maps en werd aangehouden. Ze was onder de indruk van de ‘strenge’ politie. Ze schrok zich helemaal rot toen bleek dat ze hiervoor een boete van 100 euro kon krijgen. Uiteindelijk kreeg ze de bekeuring niet, maar ze was wel even van slag. Een ander noemde Nederland het land van de paracetamol. Heb je ergens last van, dan eerst paracetamol nemen. Ze hebben daar erg om gelachen. De les gaat vandaag over medicatieveiligheid. Boeiend onderwerp!

Vrijdag
Onderweg naar Leeuwarden krijg ik een telefoontje van een praktijkverpleegkundige. Handsfree bellen mag wel! We bedenken samen een plan dat ze met haar patiënt kan bespreken. Ik heb vandaag geen poli in Leeuwarden, maar doe het D(iabetes)-team. Dit betekent dat je de opgenomen patiënten onder je hoede hebt en de spoedtelefoon. De diabetes wordt door ons op afstand geregeld. Er is altijd een arts of arts-assistent beschikbaar voor overleg. Vandaag veel telefoontjes i.v.m. mensen die ontslagen worden. Een patiënt belt vanuit huis, hij heeft hoge glucosewaarden die hij niet naar beneden krijgt. Hij is misselijk en moet braken. Ik laat hem naar de SEH komen. Hoe het afgelopen is, weet ik niet, want mijn weekend is begonnen.

Op personelise.nl lees je meer over haar werk.

Vorig bericht

‘Ouders van kinderen met type 1 diabetes staan er alleen voor’

Volgend bericht

Wanneer is het tijd om insulinepomptherapie af te bouwen?