Wat is het beste tijdstip van de dag om met sporten je insulinegevoeligheid te stimuleren?

28 juli 2022

Matthijs Hesselink is hoogleraar lichamelijke activiteit en metabole gezondheid en geeft in dit flitscollege antwoord op de vraag: wat is het beste tijdstip van de dag om met sporten je insulinegevoeligheid te stimuleren?

Het is nog wat prematuur om daar al heel harde uitspraken over te doen, maar voorzichtig lijkt het erop dat bij training in de namiddag, tussen 16.00 en 19.00 uur, de effecten op de suikerhuishouding, vetverbranding en lichaamssamenstelling sterker positief zijn dan bij training in de ochtend. Maar er is ook onderzoek dat deze gegevens niet helemaal ondersteund. De verschillen zitten hem onder andere in het aangeboden trainingsprogramma, en vermoedelijk nog belangrijker, of de training voor of na een (hoofd)maaltijd heeft plaatsgevonden. Door een training voor een hoofdmaaltijd te plaatsen, zal de insulinepiek na de maaltijd minder hoog zijn. Door de inspanning stijgt de suikeropname en door de minder hoge insulinepieken na de maaltijd wordt vetopslag minder gestimuleerd.

Anderzijds is het zo dat je deze effecten ook kunt bereiken met inspanning na de maaltijd. Maar … dan is bij mensen met diabetes de kans op een reactieve hypoglykemie groter. Dit is het fenomeen waarbij na een maaltijd gevolgd door inspanning, de daling van de bloedsuikers niet alleen inzet door de gestegen insuline maar ook door de inspanning.

Het heeft er nu alle schijn van dat we effecten van beweegprogramma’s kunnen verbeteren als we ze op maat aanbieden, zowel qua omvang en type van de training, als wat betreft het trainingstijdstip van de dag.

Ik wil hier wel een kanttekening bij plaatsen: een verkeerde timing van inspanning bestaat niet, er zijn optimale en suboptimale momenten, maar íets doen is altijd beter dan níets doen. Het feit dat je optimale tijdsmoment op de dag voorbij is, is dus geen excuus om niet te gaan trainen of bewegen.

Helpt een Fitbit Klaas (55) bij het verbeteren van zijn glucosewaarden?        

25 mei 2023

Doe mee aan de JDRF One Walk 2023

25 apr 2023

De Nationale Diabetes Challenge gaat weer van start

25 apr 2023

Inloggen