De relatie tussen voeding en diabetes is een belangrijk onderdeel van de diabeteseducatie. Om te onderzoeken of mensen met diabetes type 1 meer gerichte voedingsvoorlichting kunnen krijgen, heeft arts-onderzoeker en internist in opleiding Douwe de Wit in de GUTDM1-cohortstudie de relatie tussen voedingsinname en CGM-gegevens van 470 mensen met diabetes type 1 onderzocht.

Douwe de Wit, arts-onderzoeker en internist in opleiding bij Amsterdam UMC, locatie AMC
Hieruit kwam naar voren dat een hogere vezelinname bijdraagt aan meer Time in Range (TiR), minder Time above Range (TaR) en minder glykemische variabiliteit (GV). Men vermoedt dat deze gunstige effecten van een hoge vezelinname te verklaren zijn door een vertraagde maagontlediging en de productie van korteketenvetzuren bij fermentatie in het colon.
Een lagere koolhydraatinname is eveneens geassocieerd met een betere TiR, maar ook met een hogere Time below Range (TbR). Een hogere koolhydraatinname wordt geassocieerd met minder TbR, een lagere TiR en een hogere TaR.
Deze GUTDM1-cohortstudie van het Amsterdam UMC vergeleek geen diëten met elkaar. Daarom is het lastig te concluderen wat de optimale samenstelling van macronutriënten is voor mensen met diabetes type 1. Hiervoor is nader onderzoek nodig. Een dieet met weinig koolhydraten en veel vezels lijkt de voorkeur te verdienen. Het krijgen van meer hypo’s kan hierbij een nadeel zijn.
Referentie:




