5 vragen aan Norbert van den Hurk 

Column

30 mei 2024 –

Huisarts in Leende en mede-initiatiefnemer van Gezonddorp Leende

1. Wat doe je voor werk?
Ik ben huisarts in Leende, in een gemoedelijke Brabantse huisartsenpraktijk. In 2016 ben ik me gaan verdiepen in leefstijl. Samen met Hans van Kuijk, sportarts bij Anna TopSupport, een onderdeel van het Anna Ziekenhuis in Geldrop, heb ik het project GezondDorp opgezet. Binnen dit project stimuleren we onze dorpsgenoten om hun leefstijl op een positieve manier te veranderen. Aanvankelijk lag de focus vooral op voeding, maar inmiddels ook op bewegen/inspanning, ontspanning en zingeving. 

2. Hoe ben je betrokken bij diabetes?
Als huisarts zie ik natuurlijk veel patiënten met diabetes of het risico daarop. Tot 2016 lag de focus van de behandeling vooral op het voorschrijven van en instellen op medicatie, terwijl ook toen al in de richtlijn stond dat leefstijlaanpassing de eerste stap moest zijn. Gelukkig heb ik nu veel meer tools om deze groep te helpen. Wij leggen de focus vooral op minder of geen bewerkte producten eten en meer ruimte voor eiwitten en gezonde vetten. We stimuleren mensen zoveel mogelijk voedingsmiddelen te kiezen die geen etiketten hebben! Tevens hebben we een speciaal spreekuur met een leefstijlhuisarts, waarin we de mensen intensief kunnen begeleiden en adviseren. 

‘We stimuleren mensen zoveel mogelijk voedingsmiddelen te kiezen die geen etiketten hebben’

3. Kun je een praktijkervaring delen?
Een van de mooiste voorbeelden is een 59-jarige Bourgondische man die op mijn spreekuur kwam met gezondheidsklachten. Hij bleek torenhoge glucosewaarden te hebben als gevolg van zijn diabetes. Door zijn leefstijl met betrekking tot voeding volledig om te gooien, heeft hij tot op de dag van vandaag mooie bloeduitslagen, geen medicatie meer en nog steeds een gezellig en Bourgondisch leven, maar dan net even anders.

4. Hoe kun jij mensen met diabetes helpen?
De belangrijkste les die wij hebben geleerd is: houd het simpel voor de mensen. Formuleer een eenduidige, duidelijke boodschap en werk van daaruit verder aan een verandering van de leefstijl. Als iemand overgewicht heeft, is het handig om eerst af te vallen door de voeding aan te passen. Daarna bewegen mensen ook makkelijker en dat heeft weer een positief effect op de slaap. 

5. Heb je tips voor diabeteszorgprofessionals?
Met voeding kun je veel bereiken. Stop met bewerkte producten en pleit voor eerlijke voeding met de nadruk op eiwitten en goede vetten. Durf samen met de patiënt aan de slag te gaan.

Vorig bericht

Insulin for Life stelt zich voor

Volgend bericht

‘Waarom kunt u me dat medicijn niet voorschrijven?’