Wat is de toegevoegde waarde van een glucosesensor bij mensen met diabetes type 2 die geen insuline gebruiken?

Diabetestechnologie

28 mrt 2024 –

Nieuws van Diabetesgeneeskunde

Tijdens het jaarlijkse congres van de ATTD (Advanced Technologies and Treatments for Diabetes) begin maart in het Italiaanse Florence was er veel aandacht voor het gebruik van sensortechnologie bij mensen met diabetes type 2. Op Diabetesgeneeskunde.nl doet internist-endocrinoloog Bas Schouwenberg verslag van deze onderzoeken. Zo laten studies zien dat de inzet van een glucosesensor kan bijdragen aan een betere behandeling van mensen met diabetes type 2. Een sensor geeft mensen real-time inzicht in hun glucosewaarden en dit stelt ze in staat betere dagelijkse beslissingen te nemen over hun dieet, fysieke activiteit en medicatiebeheer.

Verhoogde therapietrouw
Een kwalitatief onderzoek dat werd gepresenteerd tijdens de ATTD onderzocht de ervaringen van mensen met type 2 die een glucosesensor gebruiken. De zichtbaarheid van voorheen onzichtbare gegevens helpt mensen de impact van hun leefstijlkeuzes op hun glucosewaarden te begrijpen. Deze zichtbaarheid leidt tot een verhoogde therapietrouw en geeft mensen vertrouwen en informatie om effectiever met hun aandoening om te gaan.

Betere gezondheidsuitkomsten
Belangrijk is dat deze technologie mensen aanspoort tot leefstijlveranderingen, wat op de lange termijn kan resulteren in minder diabetescomplicaties en een verminderde behoefte aan medicatie. De integratie van sensortechnologie in de diabeteszorg voor mensen met diabetes type 2 biedt daarom een veelbelovende weg naar verbeterde gezondheidsuitkomsten en een hogere kwaliteit van leven.

Meer in DiabetesPro
Begin april ontvangen de leden van V&VN Diabeteszorg het themanummer ‘Diabetes en obesitas’ van het vaktijdschrift DiabetesPro. In dit nummer geeft internist-endocrinoloog en initiatiefnemer van Diabetotech.com Inge van Boxelaer haar visie op het gebruik van glucosesensoren door mensen met diabetes type 2.

Meer congresnieuws?
Ga voor meer congresnieuws van de ATTD 2024 naar diabetesgeneeskunde.nl

Vorig bericht

Obesitas bij kinderen

Volgend bericht

Hoe behandel je mensen met type 2 diabetes in remissie?