Van EASD naar beleid voor V&VN Diabeteszorg

V&VN Diabeteszorg

19 sep 2024 –

‘De EASD is het grootste diabetescongres in Europa. Het is een platform voor alle ontwikkelingen in de diabeteszorg in de breedste zin van het woord, qua technologie, geneesmiddelen en organisatie van zorg. Voor V&VN Diabeteszorg is het waardevol deze ontwikkelingen te volgen’, zegt Cathelijne Geervliet-Verhoeven. Sinds begin september is zij beleidsondersteuner bij V&VN Diabeteszorg.

Cathelijne Geervliet-Verhoeven: ‘Welke politieke en inhoudelijke ontwikkelingen zijn er gaande en hoe kunnen we dit vertalen naar speerpunten voor de vereniging?’

Na haar studie communicatiewetenschappen kwam Cathelijne Geervliet-Verhoeven in de diabeteszorg terecht. Hier werkte ze bij farmaceutische bedrijven, een communicatie adviesbureau en sinds een aantal jaar als zelfstandige. ‘Ik hou me vooral bezig met projectmanagement, communicatie, strategie en beleid voor diverse organisaties, zoals het Netwerk van Verpleegkundig Specialisten Diabetes en Stichting Langerhans. Mijn rol als beleidsondersteuner bij V&VN Diabeteszorg sluit goed aan bij mijn achtergrond en netwerk. Ik kijk ernaar uit samen met het bestuur aan de slag te gaan. Welke politieke en inhoudelijke ontwikkelingen zijn er gaande en hoe kunnen we dit vertalen naar speerpunten voor de vereniging?’

‘De EASD is een goede plek om te netwerken’

Goed gevulde beursvloer
Van 10 t/m 13 september bezocht Geervliet-Verhoeven het jaarlijkse congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) in Madrid, onder meer om verslag te doen voor Diabetesgeneeskunde.nl. ‘De EASD is het best bezochte internationale diabetescongres voor professionals uit Nederland. Naast de inhoudelijke presentaties, de posterpresentaties en de goed gevulde beursvloer, is het ook een goede plek om te netwerken. Verhoudingsgewijs zijn er niet veel diabetesverpleegkundigen aanwezig, dat zou wat mij betreft beter kunnen.’

Congresnieuws EASD
Vooral de ontwikkelingen rond de incretines GLP-1 (glucagon-like peptide) en GIP (glucose-dependent insulinotropic peptide) kregen veel aandacht tijdens de EASD, evenals nieuwe (hybrid) closed loopsystemen. Wil je jezelf hierover informeren? Neem dan een kijkje op diabetesgeneeskunde.nl waar met artikelen, podcast en korte filmpjes verslag van het congres wordt gedaan.

Een greep uit de onderwerpen

Helpen hulpmiddelen mensen met type 1diabetes? 
Paula Warmerdam, verpleegkundig specialist gaat in op de vraag hoe nieuwe insulinesystemen een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de bloedglucose bij mensen met diabetes type 1. Ze neemt u ook mee in de beschikbaarheid en vergoeding voor de Nederlandse praktijk.

Amyline en GLP-1; een veelbelovende combinatie? 
Dr. Mariëlle Schroijen gaat in gesprek met prof. dr. Eelco de Koning over amyline, een hormoon wat al lang onderzocht wordt en nu als analoog in combinatie met een GLP-1 zou kunnen resulteren in een effectief combinatiepreparaat (cagrilintide/semaglutide) voor mensen met type 2 diabetes en obesitas.

Alles wat u moet weten over wekelijkse insuline 
In deze podcast gaat dr. Wanda Admiraal in gesprek met prof. dr. Cees Tack over de wekelijkse insuline. Wat laten de resultaten van grote onderzoeken zien? Wat betekent het voor de behandeling van DM1 en DM2? De grote trials die op de EASD zijn gepresenteerd vertaald naar de klinische praktijk.

Laatslapers lopen meer risico op type 2 diabetes 
Mensen die laat naar bed gaan en laat opstaan hebben een 46% hoger risico op type 2 diabetes dan mensen met een ‘normaal’ slaappatroon. En dat is niet alleen vanwege leefstijlfactoren, zoals lange tijd werd verondersteld. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat een hoger vetgehalte met meer visceraal vet en levervetten belangrijke factoren zijn.

Zijn middelen die we gebruiken bij mensen met type 2 diabetes ook veilig voor type 1 diabetes?
Prof. dr. Daniel van Raalte vat een sessie van de EASD samen over additionele therapieën bij diabetes type 1. Kunnen we de middelen die momenteel worden gebruikt door mensen met diabetes type 2 (GLP-1, SGLT2-remmers en finerenon) ook gebruiken voor de behandeling van diabetes type 1?

Vorig bericht

Is inhaalleerbare insuline de toekomst?

Volgend bericht

Vraag gratis een ‘testpod’ aan