Je best doen….

We zitten alweer over de helft van het jaar. Een half jaar waar ik met tevredenheid op terugkijk. Het drukbezochte V&VN Diabetescongres over ‘Seks, drugs & rock ‘n roll’ in congrescentrum NBC Nieuwegein was een succes en werd zeer goed gewaardeerd. In mei volgde een eveneens drukbezochte Algemene Ledenvergadering (ALV). Uit beide events blijkt dat er leden zijn die graag een steentje bijdragen aan het profileren van ons beroep en de diabeteszorg. Ze willen zich inzetten om de diabeteszorg naar een hoger niveau te tillen, over de muren van allerlei instanties en voorbij de schotten van de eerstelijns-, tweedelijns- en kinderzorg. Het beroep diabetesverpleegkundige wordt in steeds meer velden onmisbaar. Dat betekent ook dat we met de tijd mee moeten; qua technologie, samenwerkingsverbanden én onze mindset.

‘Er zit een heel leven en een mens met een sociale omgeving achter de cijfers’

Afgelopen week las ik een bericht op LinkedIn. Iemand die zich inzet voor mensen met diabetes type 1 schreef dat een vrouw, na lange tijd wikken en wegen, besloot pomptherapie te proberen om meer grip te krijgen op haar glucosewaarden. Haar diabetesverpleegkundige gaf als antwoord dat ze eerst beter haar best moest doen, voordat ze op de pomp mocht. Ik vind dit teleurstellend. Het hebben van diabetes is een dagtaak en iemand doet altijd op zijn of haar manier zijn best om hiermee om te gaan. Bovendien is het achterhaald, want tegenwoordig mag iemand met diabetes type 1 starten met pomptherapie. Ik denk niet dat je een patiënt motiveert door te zeggen dat hij niet z’n best doet. Je beoordeelt iemand op basis van een HbA1c of een dagcurve. Is dat eerlijk? Er zit een heel leven en een mens met een sociale omgeving achter de cijfers. Dat kun en mag je niet zomaar uitvlakken. 

‘Wij krijgen nog te vaak te horen dat we niet genoeg ons best doen voor de beloning die we vragen’

Dit staat haaks op patiënt/persoonsgerichte zorg. In het Expertisegebied dat we binnenkort lanceren, wordt ook aandacht gegeven aan patiënt/persoonsgerichte zorg. Met een geactualiseerd Expertisegebied heb je een tool in handen waarmee je ons beroep kunt profileren binnen jouw organisatie. Tevens kan het Expertisegebied ertoe bijdragen dat je naar behoren wordt beloond. Want ook wij krijgen nog te vaak te horen van werkgevers dat we niet genoeg ons best doen voor de beloning die we vragen. Met een actueel Expertisegebied kunnen we organisaties en werkgevers het tegendeel laten zien. Wil jij hierover ervaringen delen of wil je je verenigen met collega’s? Laat het ons weten! 

Twee uitnodigingen
Ook wil ik je alvast van harte uitnodigen voor onze volgende ALV en jaarlijkse congres. Twee uitnodigingen, noteer de data alvast in je agenda!

  • De volgende ALV-vergadering vindt plaats op 23 oktober in de avond (online). Aanmelden ALV-vergadering V&VN Diabeteszorg
  • Het Nationaal V&VN Diabeteszorgcongres 2025 vindt plaats op donderdag 10 april 2025 in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Meer informatie volgt binnenkort.

Zie ik je daar? 

Sonja Goedemondt
Kinderdiabetesverpleegkundige
HaGaZiekenhuis
Voorzitter V&VN Diabeteszorg
s.goedemondt@venvn.nl

Vorig bericht

Diabetes+ organiseert ‘Over de Streep met type 1’

Volgend bericht

Diëtist Furkan beantwoordt acht vragen over de Turkse keuken en diabetes (deel 2)