‘Ik loop weer lange afstanden dankzij mijn klikprothese’

Column

31 aug 2023 –

‘Voor mij was de amputatie een opluchting. Na jaren van pijn, operaties en langdurige ziekenhuisopnames was het een verademing dat ik van de pijn af was. Maar het heeft me wel aan het denken gezet. Had ik wel de juiste behandeling gehad voor mijn diabetes? Ooit gebruikte ik 300 eenheden insuline per dag, terwijl ik nu helemaal geen insuline meer gebruik voor mijn diabetes type 2.’

Eric (62) werkt bij de politie. Hij heeft altijd veel gesport, variërend van duurlopen, paraspringen, rugby en voetbal. Op zijn 35e kreeg hij de diagnose diabetes type 2, als gevolg waarvan hij uiteindelijk een onderbeenamputatie onderging. Voor DiabetesPro beschreef hij wat hieraan voorafging en hoe de amputatie een nieuwe start voor hem betekende.

In 2003 liep ik een wondje op bij de pedicure en toen begon de ellende pas echt

Vicieuze cirkel
‘Mijn diabetes is altijd moeilijk instelbaar geweest. Na de diagnose werd ik snel van tabletten overgezet op insuline. Het aantal eenheden werd alsmaar opgehoogd. Hierdoor kwam ik in een vicieuze cirkel terecht. Ik werd steeds zwaarder, weer moeilijker instelbaar en kreeg er weer insuline bij. Op een gegeven moment gebruikte ik meer als 300 eenheden insuline per dag. De fysieke problemen stapelden zich op, van neuropathie, weinig gevoel in handen en voeten tot overmatig transpireren. Ik voelde me ellendig. In 2003 liep ik een wondje op bij de pedicure en toen begon de ellende pas echt. Het wondje wilde niet genezen en tot overmaat van ramp brak ik mijn middenvoetsbeentje. Het bleek het begin van een langdurige lijdensweg van vele, lange ziekenhuisopnames en operaties aan de linkervoet. Tussen 2003 en 2013 leidde dit tot amputaties van de 5e en de 4e straal. Onder meer door de vele botbreuken in de voet werd in 2013 besloten mijn linkeronderbeen te amputeren.

Gastric bypass
Voor mij was de amputatie een opluchting. Na jaren van pijn, vele operaties en langdurige ziekenhuisopnames was het een verademing dat ik van de pijn af was. Maar het heeft me wel aan het denken gezet. Had ik wel de juiste behandeling gehad voor mijn diabetes? Ik ben zelf op onderzoek uitgegaan, omdat ik niet eens was met het beleid. Ik veranderde van ziekenhuis en internist. De nieuwe internist kwam meteen met het voorstel om een maagverkleining te doen. Hij was van mening dat hierdoor de insulineresistentie kon worden aangepakt. In 2013 kreeg ik een gastric sleeve, gevolgd door een gastric bypass in 2015. Mijn wereld veranderde. Ik viel kilo’s af en mijn insulinegebruik verminderde drastisch. Van 300 eenheden tot 0 in 2018 en sinds 2020 ook geen metformine meer. Voor mij is er veel veranderd. De operaties hebben dit in gang gezet, maar er kwam ook veel zelfdiscipline bij kijken. Ik heb nooit begrepen waarom er zo lang is vastgehouden aan het ophogen van de insuline en gewacht is met de mogelijkheid van een maagverkleining.

Ik functioneerde weer beter op mijn werk
De maagverkleining heeft mij veel opgeleverd, zowel privé als in mijn werk. Ik kon weer kleding kopen in winkels, kon weer meer gaan sporten, mijn zelfbeeld werd weer beter. Op mijn werk functioneerde ik beter en ik was veel minder moe.

Weer ‘normaal’ lopen
De amputatie zelf heeft voor mij niet zoveel impact gehad. Ik had jaren pijn gehad en vele operaties ondergaan. Ziekenhuizen liepen als een rode draad door mijn leven. Toen ik een prothesekoker kreeg kon ik weer snel schakelen. Ik kon weer ‘normaal’ lopen. Ik had geen operaties meer, geen gips om mijn been, geen rolstoel, geen krukken.

Ik denk persoonlijk dat het accepteren van je amputatie het revalidatieproces aanzienlijk bevordert

Positieve mindset ondanks tegenslagen
Het is natuurlijk wel een wezenlijk verschil of iemand door een ongeval van de een op de andere dag zijn been kwijtraakt of, net als ik, na een lang traject van behandelingen. Je groeit langzaam naar ‘het moment’ toe. Daarnaast is je mindset belangrijk. Ik denk persoonlijk dat het accepteren van je amputatie het revalidatieproces aanzienlijk bevordert. Niet denken in wat er allemaal niet meer mogelijk is, maar uitgaan van wat nog wel kan. In die periode verloor ik ook mijn zoon door een verkeersongeval. Ondanks al die tegenslagen ben ik positief gebleven. Ik ben in mijzelf blijven geloven en dat heeft mij gebracht waar ik nu ben.

Lange afstanden lopen
Na mijn amputatie in 2013 kreeg ik een prothesekoker. Ik ondervond hier weinig problemen van, maar ik kon geen grote afstanden lopen en transpireerde enorm door de liner die ik droeg. Hoe anders was dit voor de vrouw van mijn beste vriend. Bij haar werd rond die tijd ook haar been geamputeerd. De kokerprothese veroorzaakte bij haar veel ellende. Tot aan haar dood, ze overleed in april 2021 aan de gevolgen van corona, heeft ze misschien in totaal vier maanden met de kokerprothese kunnen lopen. Voor haar zou een klikprothese een hele goede oplossing zijn geweest. Maar helaas kwam ze hiervoor niet in aanmerking door haar diabetes.

Kom ik in aanmerking voor een klikprothese?
Zoals gezegd ondervond ik niet veel hinder van de kokerprothese, maar ik wilde weer graag lange afstanden lopen en mountainbiken. Ook beperkte de koker me tijdens mijn werk. Toen ik in 2017 een artikel las over de klikprothese, kaartte ik dit aan bij mijn revalidatiearts in Eindhoven. Hij gaf aan dat dit eigenlijk meer was voor mensen met een bovenbeenamputatie en dat mensen met een onderbeenamputatie hier niet zo snel voor in aanmerking zouden komen. Bovendien liep ik ‘te goed’ met de kokerprothese om voor een klikprothese in aanmerking te komen. Toch bleef ik aangeven dat ik graag een klikprothese zou willen proberen.

Het revalidatietraject viel mee
In 2018 was het zover. Na een screening en een motivatiegesprek kreeg ik de mededeling dat ik in aanmerking zou komen voor een klikprothese. De twee-fase operatie volgde en in januari 2019 begon ik met de revalidatie. De operaties vielen me ontzettend mee en het revalidatietraject verliep ook prima. Een uitstekend team van kundige mensen stond klaar me weer op de juiste manier te leren lopen.

Zo gegund
De klikprothese heeft me meer gebracht dan de prothesekoker. Wel denk ik dat mensen met een bovenbeenamputatie er meer voordeel uithalen dan mensen met een onderbeenamputatie, maar de voordelen zijn toch groot. Ik hoop dat in de toekomst ook meer mensen met diabetes in aanmerking kunnen komen voor een klikprothese. Ik had het de vrouw van mijn beste vriend zo gegund.’

Lees ook ‘Botverankerde klikprothese biedt veel voordelen’

Vorig bericht

Botverankerde klikprothese biedt veel voordelen

Volgend bericht

Van slechtnieuwsgesprek tot laatste adem en rouw