Highlights uit de nieuwe richtlijn overgewicht en obesitas

29 februari 2024

Ruim de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Overgewicht en obesitas hebben een negatieve invloed op de volksgezondheid, zorgkosten en arbeidsparticipatie. Als we niets doen, is voorspeld dat dat percentage in 2040 oploopt naar bijna 60%. Met als gevolg nog meer aan overgewicht-gerelateerde ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, depressie, auto-immuunziekten én verminderde arbeidsparticipatie.

Nationaal Obesitas Congres
Het is dus vijf over twaalf als het gaat om de aanpak van overgewicht en obesitas. Op 8 maart vindt het Nationaal Obesitas Congres plaats in Amersfoort waar onder meer prof. dr. Liesbeth van Rossum, hoogleraar Obesitas en Stress, je meeneemt door de highlights uit de nieuwe richtlijn ‘Overgewicht en obesitas’, die juli 2023 verscheen.

Obesitas heeft meerdere oorzaken
Ongezonde leefstijl wordt vaak gezien als enige oorzaak van overgewicht of obesitas. Leefstijl speelt vaak een belangrijke rol, maar is zeker niet de enige oorzaak. Sociaaleconomische of psychische problemen, gebruik van gewichtsverhogende medicijnen, hormonen en soms medische ziekten kunnen allemaal bijdragen aan het veroorzaken of in stand houden van obesitas. Daarom is maatwerk en een betere verbinding tussen het bestaande aanbod van zorg of hulp binnen zowel het (para)medisch domein als het sociale domein nodig.

Daarnaast is meer preventie nodig. Dit is een taak van de overheid. Denk hierbij aan aanbod- en prijsmaatregelen, zodat het makkelijker en aantrekkelijker wordt om te kiezen voor gezond voedsel. 

Meer informatie of aanmelden voor het Nationaal Obesitas Congres 2024
Lees hier meer over de richtlijn ‘Overgewicht en obesitas bij volwassenen’

Ondergoed voor dragers van een insulinepomp

30 mei 2024

‘U moet afvallen’ is een te simpel en stigmatiserend advies 

25 apr 2024

Zes stappen uit de richtlijn Overgewicht en Obesitas

25 apr 2024

Inloggen