Highlights uit de nieuwe richtlijn overgewicht en obesitas

12 februari 2024

Ruim de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Overgewicht en obesitas hebben een negatieve invloed op de volksgezondheid, zorgkosten en arbeidsparticipatie. Als we niets doen, is voorspeld dat dat percentage in 2040 oploopt naar bijna 60%. Met als gevolg nog meer aan overgewicht-gerelateerde ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, depressie, auto-immuunziekten én verminderde arbeidsparticipatie.

Nationaal Obesitas Congres
Het is dus vijf over twaalf als het gaat om de aanpak van overgewicht en obesitas. Op 8 maart vindt het Nationaal Obesitas Congres plaats in Amersfoort waar onder meer prof. dr. Liesbeth van Rossum, hoogleraar Obesitas en Stress, je meeneemt door de highlights uit de nieuwe richtlijn ‘Overgewicht en obesitas’, die juli 2023 verscheen.

Obesitas heeft meerdere oorzaken
Ongezonde leefstijl wordt vaak gezien als enige oorzaak van overgewicht of obesitas. Leefstijl speelt vaak een belangrijke rol, maar is zeker niet de enige oorzaak. Sociaaleconomische of psychische problemen, gebruik van gewichtsverhogende medicijnen, hormonen en soms medische ziekten kunnen allemaal bijdragen aan het veroorzaken of in stand houden van obesitas. Daarom is maatwerk en een betere verbinding tussen het bestaande aanbod van zorg of hulp binnen zowel het (para)medisch domein als het sociale domein nodig.

Daarnaast is meer preventie nodig. Dit is een taak van de overheid. Denk hierbij aan aanbod- en prijsmaatregelen, zodat het makkelijker en aantrekkelijker wordt om te kiezen voor gezond voedsel. 

Meer informatie of aanmelden voor het Nationaal Obesitas Congres 2024
Lees hier meer over de richtlijn ‘Overgewicht en obesitas bij volwassenen’

Maak seksualiteit bespreekbaar. Ook bij senioren

25 jan 2024

Wijkgerichte aanpak 2diabeat stopt opmars diabetes type 2

19 jun 2023

Diabetesverpleegkundige bevoegd voor invullen gezondheidsverklaring rijvaardigheid

26 jan 2023

Inloggen