In 2019 startte de decompressie DECO Studie, een multicenter, gerandomiseerde studie waarbij perifere zenuwdecompressie wordt vergeleken met standard care. Bij decompressiechirurgie worden beknelde zenuwen operatief vrijgelegd. Het primaire doel van de studie is te onderzoeken of decompressiechirurgie de kwaliteit van leven beïnvloedt. Bij positieve resultaten hoopt het DECO studieteam een nieuwe standaard te zetten in de behandeling van diabetische neuropathie.

Diabetische perifere neuropathie is een veelvoorkomende complicatie bij diabetes en kan pijn, gevoelloosheid en functieverlies in de voeten en benen veroorzaken. Deze symptomen reageren vaak slecht op medicatie zoals de gebruikelijke pijnstillers, antidepressiva en anticonvulsiva, en hebben bovendien een negatieve invloed op de kwaliteit van leven van patiënten (Sun, 2020; Varma, 2022). Meer dan de helft van de mensen met diabetes ontwikkelt perifere neuropathie, wat het risico op diabetische voetulcera verhoogt. Deze ulcera komen bij ongeveer 15% van de diabetespatiënten voor en kunnen vaak leiden tot amputaties, met een sterftepercentage dat binnen vijf jaar na amputatie kan oplopen tot 80% (Luo, 2024; Xu, 2024; Armstrong, 2023).
Zenuwcompressies ontstaan door zwelling van de zenuwen en verstijving van de bindweefselstructuren rondom deze zenuwen
Pijnverlichting
Veel patiënten met neuropathische klachten kunnen samen met deze klachten lokale zenuwcompressies in de onderbenen hebben, wat hun symptomen verergert. Deze zenuwcompressies ontstaan door zwelling van de zenuwen en verstijving van de bindweefselstructuren rondom deze zenuwen. Bij decompressiechirurgie worden beknelde zenuwen operatief vrijgelegd, wat de bloedtoevoer naar de zenuw kan herstellen en regeneratie kan stimuleren. Dit kan niet alleen pijnverlichting geven, maar ook de sensibiliteit herstellen en mogelijk het risico verminderen op complicaties zoals voetulcera en amputaties (Liao, 2024; Fakkel, 2022; Fadel 2022).
Kosteneffectief
De decompressie DECO Studie is een multicenter, gerandomiseerde studie waarbij perifere zenuwdecompressie wordt vergeleken met standard care. DECO onderzoekt de (kosten)effectiviteit van deze decompressiechirurgie bij diabetespatiënten met neuropathische klachten en bilaterale beknelling van de nervus tibialis in de tarsale tunnel (Rinkel, 2020). Indien nodig worden ook andere zenuwcompressies behandeld, zoals van de nervus tibialis bij de soleal sling (kuit, onder de knieholte), de nervus peroneus communis (achter het kuitbeenkopje), de nervus peroneus superficialis (laterale zijde van het onderbeen) en de nervus peroneus profundus (eerste webspace dorsum voet). De DECO Studie is gesubsidieerd door ZonMw (protocolnummer: 19-335) en wordt uitgevoerd in elf ziekenhuizen in Nederland, namelijk het UMC Utrecht, Amsterdam UMC (locaties VUmc en AMC), OLVG, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Maasstad Ziekenhuis, Diakonessenhuis, St. Antonius Ziekenhuis, Meander Medisch Centrum, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Isala Ziekenhuis en Radboudumc.
Balans, looppatroon en sensibiliteit
Het primaire doel van de DECO Studie is te onderzoeken of decompressiechirurgie de kwaliteit van leven beïnvloedt, gemeten met de Norfolk kwaliteit van leven vragenlijst voor diabetische neuropathie (Norfolk- QoL-DN) over een periode van 48 maanden. Secundaire uitkomstmaten zijn onder meer de effecten op balans, looppatroon en sensibiliteit in de voeten. Daarnaast wordt op de lange termijn onderzocht of de ingreep het risico op voetulcera, amputaties en valincidenten verkleint. De studie is begonnen in 2019, alle inclusies zijn afgerond en alle gerandomiseerde patiënten van de operatiegroep zijn geopereerd. De dataverzameling vindt plaats door fysieke metingen en vragenlijsten op 6, 9, 12, 18, 24 en 48 maanden na de operatie. Verwacht wordt dat de laatst geïncludeerde deelnemer de studie begin 2028 zal voltooien. Als de resultaten van de DECO Studie positief zijn hopen ze een nieuwe standaard in de behandeling van diabetische neuropathie te zetten en zo de kwaliteit van leven voor diabetespatiënten structureel te verbeteren.
Het deco studieteam
Prof. dr. J.H. Coert, plastisch chirurg
Dr. M. Castro Cabezas, internistendocrinoloog/ vasculair geneeskundige
Dr. W.D. Rinkel, plastisch chirurg
Drs. T. Fakkel, arts-onderzoeker
Drs. N. Boers, arts-onderzoeker
Drs. A.M. Eligh, arts-onderzoeker