Voeding afstemmen op stofwisselingsprofiel lijkt zinvol

28 september 2023

Mensen met overgewicht kunnen – ook zonder gewichtsverlies – gezondheidswinst boeken als ze hun voeding afstemmen op hun stofwisselingsprofiel. Dat ontdekte prof. dr. Ellen Blaak in de PERSON-studie. Ze zegt: ‘Voeding heeft een grote invloed op de stofwisseling. De PERSON-studie bewijst dat ‘one size fits all’ bij voeding niet opgaat. We hebben voor het eerst aangetoond dat het afstemmen van voeding op iemands stofwisselingstype meer gezondheidswinst oplevert dan alleen het opvolgen van de algemene voedingsadviezen.’ 

De PERSON-studie bewijst dat ‘one size fits all’ bij voeding niet opgaat

Spierinsulineresistentie versus leverinsulineresistentie
Voor de studie werden de deelnemers ingedeeld in twee groepen op basis van hun stofwisselingsprofiel: de ene groep had spierinsulineresistentie en de andere groep leverinsulineresistentie. Bij spierinsulineresistentie is vooral de insulinegemedieerde opname van glucose in de cellen verstoord. Bij leverinsulineresistentie wordt de hepatische glucose-afgifte aan het bloed niet goed geremd. Insulinegevoeligheid, bloedlipiden en ontstekingswaarden zoals het CRP-gehalte verbeterden bij de twee groepen, indien ze de voor hun stofwisselingsprofiel geschikte voeding kregen.

Vetarme versus relatief vetrijke voeding
De twee voedingen verschilden van elkaar in macronutriëntenverhouding. Beide voedingen voldeden aan de richtlijnen goede voeding en waren niet gericht op gewichtsreductie. De mensen met spierinsulineresistentie deden het vooral goed op LFHP-voeding, een vetarme, eiwitrijke en vezelrijke voeding, met veel groente, zuivel en volkorenproducten. De mensen met leverinsulineresistentie deden het vooral goed op HMUFA-voeding, een relatief vetrijke voeding, met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren uit bijvoorbeeld olijfolie en noten. 

Bron: Voeding Magazine 1 2023

Nieuwe filmserie: Kijken naar koolhydraten

28 mrt 2024

Verrassend effect vegan dieet op insulinegevoeligheid bij diabetes type 1

26 okt 2023

Hoe kun je anticiperen en acteren op ondervoeding bij een oudere patiënt?

19 jun 2023

Inloggen