‘U bent wat u eet en denkt’, aldus diëtist Suhail Khan

Diversiteit

17 okt 2024 –

‘U bent wat u eet en drinkt’. Dit staat op de cover van het boek Voeding & Gezondheid bij Hindostanen, geschreven door diëtist en orthomoleculair arts Suhail Khan. Onder de naam Diëtist Khan heeft hij tien vestigingen in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam waar mensen terechtkunnen voor voedings en/of orthomoleculair advies. Zeventig procent van zijn klanten heeft een buitenlandse achtergrond. Volgens Khan heeft het hoge percentage mensen met diabetes type 2 onder Hindostanen, naast de genetische predispositie, vooral te maken met voedingsgewoonten. Wat zijn volgens hem de grootste valkuilen?

Diëtist, orthomoleculair arts en auteur Suhail Khan

Mogelijke valkuilen

  • Onregelmatig eten op ongunstige tijdstippen
    Veel Hindostanen zijn geneigd slechts één keer per dag een flinke maaltijd te nemen. Het ontbijt en de lunch worden vaak overgeslagen. In de avond wordt er een flinke maaltijd genuttigd, die vaak zeer zetmeelrijk is. Vlak voor het slapengaan wordt er vaak nog gesnackt met bijvoorbeeld loempia’s en Barra (gekruid en gefrituurd deeg).
  • Gek op zoetigheid
    Veel Hindostaanse mensen zijn gek op zoetigheid. Ze zijn bijvoorbeeld dol op Fernandes, een suikerrijkdrankje. Of tieners, die helaas ook steeds vaker overgewicht hebben, drinken ‘s ochtends op een lege maag een blikje Red Bull. Ze krijgen dan niet alleen veel suiker binnen, maar ook nog een grote hoeveelheid verslavende cafeïne.
  • Sporten en bewegen is geen onderdeel van het dagelijkse leven
    De Hindostaanse gemeenschap is nog onvoldoende bekend met het belang van bewegen en sporten. Er zijn veel mensen die een chronisch tekort hebben aan beweging.
  • Kookwijze; bakken, frituren en zetmeelrijke producten
    De Hindostaanse keuken maakt veel gebruik van witte zetmeelrijke producten. Mensen houden van zoet en veel gerechten worden gebakken en/of gefrituurd.
  • Het klimaat heeft invloed op de stofwisseling
    Hindostanen komen van oorsprong uit een warm klimaat. Het op temperatuur houden van het lichaam, bijvoorbeeld door transpiratie, vraagt extra energie van het lichaam. Als mensen in een kouder klimaat gaan wonen, blijven ze vaak wel hetzelfde eten, terwijl hun stofwisseling afneemt.

Een giftige cocktail
Bovenstaande valkuilen vormen een giftige cocktail in combinatie met de aanleg bij veel Hindostanen om vet op te slaan in de buik. Visceraal vet draagt bij aan de ontwikkeling van diabetes type 2, hoge bloeddruk en verhoogde cholesterolwaarden. Behandeladviezen moeten erop gericht zijn deze ongunstige samenkomst van factoren te doorbreken.

Enkele adviezen voor de dagelijkse praktijk
Volgens Khan is het belangrijk voedingsadviezen af te stemmen op het niveau en de mogelijkheden van de persoon die tegenover je zit. ‘Daarnaast is het belangrijk dat jij als diabetesprofessional meer te vertellen hebt dan dr. Google. Dan zien de mensen je als een autoriteit en is een meerwaarde om terug te komen.’

Dit zijn de meest voorkomende adviezen die Khan geeft aan Hindostaanse mensen met diabetes type 2.

  • Zo mogelijk ontbijt en lunch nuttigen. Door het eten gelijkmatig over de dag te verdelen, krijgt iemand minder glucosepieken. Ook neemt hierdoor de neiging af om tussendoor ongezonde snacks te nemen.
  • Na 18.00 uur niet meer eten. Het liefst zit er vijf uur tussen de avondmaaltijd en het naar bed gaan.
  • Vervang witte zetmeelproducten door volkorenproducten.
  • Vervang witte rijst door zilvervliesrijst.
  • De koolhydraatcomponent bij de warme maaltijd is niet verboden, maar neem liever twee of drie opscheplepels, in plaats van een hele berg rijst.
  • Bak of frituur niet alle gerechten. Veel gerechten zijn ook lekker als ze gestoomd worden.
  • Voeg groenten toe aan gerechten. Bijvoorbeeld aan Barra. Als er groenten door het deeg worden gemengd, zal de Barra minder vet opnemen tijdens het frituren. Bovendien bevatten deze snacks dan minder koolhydraten en zullen ze langer een verzadigd gevoel geven.
  • Zie bewegen als een medicijn. Een wandeling na de avondmaaltijd is bijvoorbeeld heel gezond.

Verbieden heeft geen zin, met de feiten confronteren, soms wel
Volgens Khan is voeding een belangrijk deel van iemands identiteit. ‘Dit verander je niet zomaar. Dit vraagt tijd en geduld. Het is belangrijk om de adviezen zo veel mogelijk aan te laten sluiten bij het niveau, de identiteit en de mogelijkheden van de mensen die je behandelt. Wat motiveert de persoon die tegenover je zit om het anders aan te gaan pakken? Ik ben van mening dat het verbieden zelden zinvol is, maar duidelijkheid geven, soms wel. Zo kwam er laatst een vrouw met diabetes type 2 bij mij op het spreekuur. Zij worstelde al lang met een wond aan haar voet die niet wilde genezen. Volgens haar behandelend arts was het amputeren van de voet de laatste mogelijkheid. Tijdens het consult gaf ze aan dat haar voeding voornamelijk bestond uit witbrood, bier en fruit. Ik adviseerde haar te stoppen met zetmeel, bier en het eten van veel fruit en dit te vervangen door onbewerkte noten, rauwkost en een aantal andere pure producten. Ze gaf aan dat ze dat niet kon volhouden. Ik heb haar toen met de volgende keuze geconfronteerd: mevrouw het is uw beslissing. Of een amputatie of zorgen dat u uw suikerregulatie weer op orde krijgt, zodat uw wond kan genezen. Ze was niet blij met het advies, maar drie maanden later zag ik haar terug en was haar wond genezen.’

Voeding & Gezondheid, Preventie is beter dan genezen | Suhail Khan | p 308 | via dietistkhan.nl | € 29,95

In de rubriek ‘Divers advies van Fatima’ gaat verpleegkundig specialist Fatima Malki in op onderwerpen die raakvlakken hebben met de multiculturele samenleving. Ook nodigt ze deskundigen uit, hun kennis te delen via deze rubriek. In de komende nieuwsbrieven delen diëtisten hun kennis over verschillende internationale keukens in relatie tot diabetes.

Vorig bericht

Finale van de NDC was een topdag

Volgend bericht

Het gebruik van closed-loop systemen bij sporten