©Joke Schut

Schakel een tolk in als dat nodig is. Lees hier hoe je dat kunt doen

29 februari 2024

De laatste jaren is er verwarring ontstaan over hoe je een tolk kunt inschakelen en hoe de vergoeding hiervan verloopt. Dit heeft erin geresulteerd dat veel zorgverleners geen tolk meer inschakelen en anderstaligen wellicht niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Momenteel is het voor elke sector anders geregeld. Daarom pleit de Johannes Wier Stichting voor één 0800-nummer om makkelijk een tolk in te schakelen. Omdat het nog niet zover is, lees je hieronder hoe je een tolk kunt inschakelen vanuit de ziekenhuis- of huisartsenzorg. 

Tolk voor ziekenhuiszorg

  • Voor een asielzoeker met een COA-zorgpas kun je gratis een tolk inschakelen met het nummer van de COA-zorgpas van de zorgvrager via bureau Acolad 020 380 81 82. 
  • Voor een zorgvrager uit Oekraïne kun je gratis een tolk Oekraïens of Russisch inschakelen via bureau Global Talk 088 255 52 22.
  • Voor elke andere zorgvrager zitten de kosten voor het inschakelen van een tolk in de ziekenhuistarieven. Je moet dus navragen hoe dit in jouw ziekenhuis is geregeld. Je kunt hierbij verwijzen naar de Kwaliteitsnorm tolkgebruik bij anderstaligen in de zorg. Want daarin staat dat je als zorgverlener de plicht hebt om altijd goede zorg te verlenen, en daarmee dus ook het recht hebt om een tolk in te schakelen. 

Tolk voor huisartsenzorg

  • Voor een zorgvrager met een COA-zorgpas kun je gratis een tolk inschakelen met het nummer van de COA-zorgpas van de zorgvrager via bureau Acolad 020 380 81 82. 
  • Voor een zorgvrager uit Oekraïne kun je gratis een tolk Oekraïens of Russisch inschakelen via bureau Global Talk 088 255 52 22.
  • Voor alle andere zorgvragers kunnen huisartsenpraktijken vrijwel overal in het land een tolk inschakelen via het regionale achterstandsfonds, dat ook de kosten op zich neemt. Je vindt op de website van het regionale achterstandsfonds het juiste telefoonnummer en de aanmeldcode van de tolkendienst die je nodig hebt. Het lijkt ingewikkeld maar via bovenstaande link heb je zo de juiste tolk, vergoed en al.

N.B. Is er in jouw regio geen achterstandsfonds, dan kun je natuurlijk zelf een tolk inschakelen, maar dan worden de kosten niet vergoed. 

Ga naar ‘Zo schakelt u een tolk in’ voor meer informatie. 

Beweegadviezen voor migrantenvrouwen van de eerste generatie

25 apr 2024

Ogenschijnlijke simpele hulpmiddelen die het leven van mensen met diabetes makkelijker maken 

28 mrt 2024

Witte geurende rijst inwisselen voor zilvervliesrijst; dat was even slikken

29 feb 2024

Inloggen