De klinisch technologen vormen een unieke brug tussen medische en technische disciplines 

Column

Mevrouw de Vries (55) werd onlangs door haar internist naar mijn spreekuur verwezen. Haar glucosewaarden schommelden erg en ze kreeg deze niet onder controle, ondanks haar inspanningen, de inzet van de internist en diabetesverpleegkundige, en het gebruik van een Hybrid Closed Loopsysteem. 
Om haar vertrouwd te maken met het HCL-systeem, leerde ik haar in meerdere sessies hoe ze het systeem optimaal kan gebruiken en hoe haar gedrag invloed heeft op het systeem. Mevrouw de Vries heeft al 45 jaar diabetes type 1.

Vanwege mijn uitgebreide kennis van algoritmes, begrijp ik waarom een Hybrid Closed Loopsysteem op een bepaalde manier reageert. Ik weet aan welke instellingen ik moet sleutelen om tot de meest optimale instellingen te komen. In mijn werk als klinisch technoloog begeleid ik regelmatig mensen zoals mevrouw de Vries.  Ik monitor hun voortgang voor maximaal drie maanden. Daarna verwijs ik ze weer terug naar hun eigen diabetesverpleegkundige en internist. De rol van de klinisch technoloog binnen de gezondheidszorg is uniek en tegenwoordig bijna onmisbaar, vooral binnen gespecialiseerde afdelingen zoals de diabeteszorg, waar veel data gegenereerd worden en alles steeds technischer wordt.

Het is mijn taak ervoor te zorgen dat de technologie effectief en veilig wordt toegepast

Binnen het diabetesteam ben ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen en implementeren van geavanceerde technologieën. Naast het adviseren van patiënten over de juiste technologie, begeleid ik ze ook bij het gebruik ervan. Ik werk nauw samen met internisten, diabetesverpleegkundigen en andere specialisten. Het is mijn taak ervoor te zorgen dat de technologie effectief en veilig wordt toegepast en dat daarmee patiënten de best mogelijke zorg krijgen. De klinisch technologen vormen een unieke brug (ja, dat is de metafoor die wij als klinisch technologen altijd gebruiken) tussen medische en technische disciplines. Wij zijn gespecialiseerd in het implementeren en optimaliseren van medische technologieën.

Mijn taken omvatten naast de patiëntenzorg, het optimaliseren van zorgprocessen door te innoveren en het trainen en adviseren van medisch personeel en individuele patiënten. Daarnaast begeleid ik studenten, bewaak ik de kwaliteit en voer ik onderzoek uit. Mijn opleiding combineert kennis van medische principes met technische vaardigheden, waardoor ik expert ben in probleemoplossing en multidisciplinair samenwerken. Hierdoor draag ik bij aan betere patiëntuitkomsten, hogere kwaliteit van zorg en efficiëntere zorgverlening. 

Voor mevrouw de Vries betekent dit intensieve traject een nieuwe start in het gebruik van het HCL-systeem. Ze leert opnieuw vertrouwen op de technologie waarmee ze haar glucosewaarden stabiel kan houden. Dit geeft haar fysieke en mentale rust, wetende dat ze goed wordt ondersteund en niet continu de werking van het HCL-systeem in de gaten hoeft te houden.

Rowan Toet | MSc Technical Medicine (feb 2023) TU Delft, medische faculteit Universiteit Leiden en Erasmus Universiteit. Sinds september 2023 werkzaam als klinisch technoloog op de diabetespoli van het Erasmus MC in Rotterdam

Vorig bericht

Sonja Goedemondt over hoe je het Expertisegebied kunt inzetten

Volgend bericht

‘We willen de diabeteszorg meer verenigen’