©Joke Schut

Maak gebruik van voorlichtingsmateriaal voor mensen met diabetes en een migratieachtergrond

30 november 2023

Ik zie dat mensen uit de Marokkaanse en Turkse gemeenschap tegenwoordig meer bewust zijn van de ernst van diabetes type 2. Vroeger hoorde ik vaak: “Ik heb een beetje suiker”, tegenwoordig vragen ze vaker om een verwijzing naar een diëtist of leefstijlcoach. De mensen zijn in beweging, maar er is ook nog veel ruimte voor verbetering. 

  • Wil jij met je adviezen goed aansluiten bij de mensen met een niet-westerse achtergrond? Maak dan gebruik van het voorlichtingsmateriaal dat voor hen is ontwikkeld. 
  • Attendeer mensen ook op het voorlichtingsmateriaal dat er is in hun eigen taal, want ze gaan vaak niet zelf op zoek.

Hier vind je een overzicht van voorlichtingsmateriaal voor mensen met diabetes en een migratieachtergrond waarvan je gebruik zou kunnen maken:

Diversiteit in diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie
Diversiteitindiabetes.nl biedt tools en achtergrondinformatie die helpen bij het begrijpelijk maken van informatie wanneer er sprake is van taalproblemen of cultuurbarrières. 

PratenPlaten van de Nederlandse Diabetes Federatie
PratenPlaten over diabetes biedt behandelaars in de 1e en 2e lijn handvatten om in de spreekkamer te gebruiken voor de behandeling van en advisering aan mensen van niet westerse-afkomst en laaggeletterden met diabetes. De map bevat veel visueel materiaal, ook zijn de bij de afbeeldingen behorende teksten geschreven in eenvoudig Nederlands. Én er is aanvullende informatie opgenomen voor behandelaars.

Korte filmpjes van traditionele gerechten, gezond gekookt
Netzolekker.nl is een website met korte filmpjes waarin bekende gerechten uit verschillende keukens met kleine aanpassingen gezonder worden gemaakt voor mensen. Netzolekker.nl bevat filmpjes van de Marokkaanse, Turkse, Hindoestaanse en Hollandse keuken.

Dieetvideo.nl
Op de dieetvideo.nl, een website van diëtist en journalist Corien Maljaars, vind je videoseries over:

  • zwangerschapsdiabetes
  • eetstoplicht

De video’s zijn goed te begrijpen voor laaggeletterden en mensen met een migratieachtergrond. Veel filmpjes zijn ook ingesproken in het Marokkaans Arabisch, Turks en Engels. 

Handboek ‘Ik heb diabetes, wat kan ik doen?’
Op de website van Pharos kun je ‘Ik heb diabetes, wat kan ik doen?’ bestellen of downloaden. Dit is een praktisch handboek voor mensen met diabetes, met korte teksten in eenvoudig Nederlands, ondersteund met heldere afbeeldingen. Hierbij hoort een handleiding voor zorgprofessionals. Hierin lees je hoe je dit handboek kan inzetten bij jouw diabetespatiënten. Dit handboek is ook vertaald in het Arabisch.

Fatima Malki is verpleegkundig specialist diabetes en redactielid DiabetesPro

Aanknopingspunten voor effectieve ondersteuning van mensen met een migratieachtergrond

22 mei 2024

Beweegadviezen voor migrantenvrouwen van de eerste generatie

25 apr 2024

Ogenschijnlijke simpele hulpmiddelen die het leven van mensen met diabetes makkelijker maken 

28 mrt 2024

Inloggen