‘Voor ik het weet sta ik weer buiten, zonder dat er ook maar één woord is gesproken over hoe ik mij voel’

Column

27 okt 2022 –

Het is zondagavond op de spoedeisende hulp als het hoge woord eruit komt: ‘je hebt diabetes voor de rest van je leven’. Niet beseffend wat de impact van deze diagnose betekent, ga ik na één insulineshot naar huis om de volgende dag terug te komen. Voor de afspraak haal ik mijn diabetesstarterspakket op en begeef me naar de vierde verdieping van mijn ziekenhuis, op naar de diabetesverpleegkundige. Nog totaal overrompeld van wat er die dag ervoor is gebeurd, krijg ik allerlei instructies over meten, prikken, koolhydraten tellen en insuline spuiten. Voor ik het weet sta ik weer buiten, zonder dat er ook maar één woord is gesproken over hoe ik mij voel. En dat doet ontzettend pijn, ik wil mijn verhaal vertellen en geruststelling horen.

‘In de diabeteszorg ga je een langdurige relatie aan waardoor een persoonlijke benadering extra belangrijk is’

Een paar dagen later mag ik weer naar de diabetesverpleegkundige en wauw wat een verademing! De tweede diabetesverpleegkundige die ik ontmoet, vraagt me hoe het gaat, hoe ik de eerste dagen heb ervaren, hoe het gaat met prikken en spuiten en waar ik tegenaan loop? Ze laat mij al mijn vragen stellen en neemt alle tijd om mij met een gerust hart weer te laten gaan. Een diabetesverpleegkundige met een hart van goud en interesse in de patiënt.

Ik weet dat je niet altijd de nummertjes en cijfertjes kunt vermijden. Maar in de diabeteszorg ga je een langdurige relatie aan waardoor een persoonlijke benadering extra belangrijk is. En dat begint al bij het allereerste contact, het moment waarop iemand het fragielst is, net na de diagnose. Daarom heb ik ervoor gezorgd dat de diabetesverpleegkundige van mijn tweede bezoek mijn vaste diabetesverpleegkundige wordt. Want als ik zo vaak naar het ziekenhuis moet, dan wil ik wel iemand waarbij ik mij op mijn gemak voel. Bij haar kan ik alles kwijt. Ik durf het zelfs te zeggen wanneer ik even iets minder goed voor mijn diabetes zorg.

Ilse Langelaar (28) werkt als consultant in de zorg, gericht op de zorgadministratie. Ilse heeft sinds de zomer van 2019 diabetes type 1 en gebruikt hiervoor de Tandem T:slim X2 pomp in combinatie met de Dexcom G6. In haar vrije tijd doet Ilse aan volleybal, is graag bezig met persoonlijke ontwikkeling en woont samen met haar vriend Jasper. Op diabetesgebied is zij vrijwilliger bij Diabetes+ en liep zij begin juni in Spanje de ‘WeHike2ChangeDiabetes’ van de Bas van de Goor Foundation. Met amper een half jaar diabetes startte Ilse haar instagramaccount @positiefmetilse op en publiceerde zij haar eerste boek ‘100 dagen diabetes’.

Vorig bericht

Werken als diabetesverpleegkundige in het buitenland

Volgend bericht

Meer ADHD bij kinderen van vrouwen met diabetes?