Overstappen van het ziekenhuis naar het bedrijfsleven. Hoe bevalt dat?

25 mei 2023

De diabetescarrière van Jelena Woudenberg begon in 2014 in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ruim vier jaar later stapte ze over naar hulpmiddelenleverancier Bosman, waar ze werkt als Diabetesexpert en Diabetes Management Consultant. Voor DiabetesPro beschreef ze hoe deze overstap haar bevalt. 

In 2014 werkte ik als research verpleegkundige maag-darmleverziekte, toen ik solliciteerde op een vacature waarin als voorwaarde stond dat ik veel kennis moest hebben van insulinepompen en glucosesensoren, dat ik afgestudeerd moest zijn als post-hbo diabetesverpleegkundige en een aantal jaar poliklinische ervaring moest hebben als diabetesverpleegkundige. Ik had alle drie niet en ik kon nog maar net onderscheid maken tussen diabetes type 2 en diabetes type 1. Maar ik had een sterke wil en wilde veel leren over diabetes, diabetestechnologie en het begeleiden van mensen met diabetes. Onder de voorwaarde dat ik zou starten met de post-hbo opleiding diabetesverpleegkundige, kreeg ik de baan en begon ik met werken op de polikliniek in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Een jaar later haalde ik mijn diploma.

Hoe ziet de andere kant van diabeteszorg eruit?

Vicevoorzitter V&VN diabeteszorg
In het Erasmus Medisch Centrum heb ik ontzettend veel geleerd over diverse soorten diabetes, waaronder type 1, cystic fibrosis gecombineerd met diabetes, maar ook over net ontwikkelde diabetes na een lever-, nier-, hart- of longtransplantatie. Al snelde groeide ik van junior naar senior diabetesverpleegkundige in het Erasmus. Tegelijkertijd verzorgde ik veel scholingen voor praktijkondersteuners en diabetesverpleegkundigen die in de huisartsenpraktijk werkten en was ik twee jaar insulinepompinstructrice. In 2018 ben ik vicevoorzitter geworden van V&VN Diabeteszorg, het expertisecentrum van en voor diabetesverpleegkundigen. Daar mocht ik meedenken over het beleid van de diabeteszorg in Nederland. Ik kon mijn netwerk verder uitbreiden, en wat ik heel leuk vond, onderdeel uitmaken van diverse ‘ronde tafels’, waar we met verschillende stakeholders meerdere overeenkomsten hebben bereikt.

De andere kant
Mijn passie voor de diabeteszorg hield daar niet op. Sterker nog mijn nieuwsgierigheid nam alleen maar toe. Verschillende vragen hielden me bezig zoals: hoe wordt de diabeteszorg überhaupt vergoed, wat is daarvoor nodig, welke technologieën worden vergoed en gaan vergoed worden in de toekomst? Kortom, hoe ziet de andere kant van diabeteszorg eruit? Het behandelen van diabetes in de spreekkamer is een onderdeel van de totale diabeteszorg. Maar er zijn veel meer stappen nodig om de diabeteszorg efficiënt en doelmatig in te richten in Nederland.

Nieuwe technologieën
Inmiddels werk ik al bijna vier jaar als Diabetesexpert en Diabetes Management Consultant bij Bosman. Mijn functie is heel breed en dynamisch. Geen dag is het hetzelfde en dat past goed bij mij. Vandaag zit ik in gesprek met de zorgverzekeraar om samen te kijken hoe volgend jaar de diabeteshulpmiddelen vergoed worden en morgen geef ik scholing aan een groep behandelaars over wat er allemaal aan diabetestechnologie verkrijgbaar is in Nederland. Ik vertel ze over de overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende producten zodat ze goed op de hoogte zijn van alle nieuwe ontwikkelingen. En ook in mijn huidige rol spreek ik nog dagelijks mensen met diabetes. Vaak zijn ze op zoek naar nieuwe diabetestechnologieën en kan ik uitgebreid uitleg geven over de verschillende devices.

Gedrevenheid
Ik heb vijftien jaar in het ziekenhuis gewerkt en dat was een fijne en leerzame tijd. Werken voor een bedrijf past nog beter bij mij, vooral bij een familiebedrijf zoals Bosman. Wij hebben een warme, familiare sfeer onderling. Naast ons dagelijkse werk doen wij leuke dingen met elkaar en de gedrevenheid is hoog. Binnen mijn werk heb ik de mogelijkheid om scholingen en cursussen te volgen, sterker nog het bedrijf verwacht dat we ons verder kwalificeren. Daarnaast kan ik vanuit mijn functie de internationale congressen volgen op het gebied van diabetesbehandeling en -technologie.

Omdat ik mijn tijd flexibel kan indelen, ervaar ik minder stress

Gezinsleven
Mijn baan is heel dynamisch, elke dag is anders en dat past goed bij mij. Ik maak meer uren dan toen ik werkte als diabetesverpleegkundige, maar omdat ik veel vanaf huis werk is het goed te combineren met mijn gezinsleven. Omdat ik mijn tijd flexibel kan indelen, ervaar ik minder stress. Een paar keer per week werk ik op kantoor in Eindhoven, onder andere voor vergaderingen. Ook geef ik regelmatig scholingen in de avonduren en ben ik in weekenden aanwezig bij bijvoorbeeld een sportevent voor kinderen met diabetes. Het is juist die combinatie en afwisseling die ik fijn vind.

‘U moet afvallen’ is een te simpel en stigmatiserend advies 

12 apr 2024

Zes stappen uit de richtlijn Overgewicht en Obesitas

12 apr 2024

De kracht van luisteren naar de stem van jongeren

28 mrt 2024

Inloggen