Obesitas bij kinderen

V&VN Diabeteszorg

28 mrt 2024 –

Sonja Goedemondt, voorzitter V&VN Diabeteszorg

Op sociale media word je doodgegooid met vloggers die met gemak tientallen kilo’s afvallen, of influencers die gewicht verliezen dankzij simpele eetwissels. Ook komt heel bekend Nederland voorbij, terwijl ze hun favoriete gezonde gerechten maken. Maar hoe anders is dit bij mij in de spreekkamer. Als kinderdiabetesverpleegkundige zie ik steeds meer kinderen met obesitas op het spreekuur. Kinderen die op jonge leeftijd diabetes type 2 ontwikkelen. Dit is zorgelijk. Zij moeten nog zo lang en hebben dus ook veel meer tijd om complicaties te ontwikkelen. In het komende nummer van DiabetesPro, dat begin april bij de leden van V&VN Diabeteszorg op de deurmat valt, legt obesitasarts Mariëtte Boon uit dat mensen die ooit te zwaar zijn geweest heel veel moeite moeten doen om op gewicht te blijven nadat ze zijn afgevallen. Zij noemt dit het ‘metabolic memory’: het lichaam wil altijd terug naar het gewicht waar het ooit was. Voor kinderen betekent dit dus een levenslange strijd tegen de kilo’s.
De puberteit is de meest lastige periode. Jongeren willen dan eigenlijk niet anders zijn dan leeftijdsgenoten en ook gewoon lekker naar de Mac in een tussenuur. Zeker nu veel kinderen naar school gaan zonder een broodtrommel met boterhammen met kaas of iets anders gezonds.

Ik worstel met dit thema en zal vast niet de enige zijn

Er zijn nog altijd een hoop misverstanden. Obesitas en diabetes type 2 zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en type 2 is allang niet meer iets voor oudere mensen. Maar ik zie ook steeds meer mensen met diabetes type 1 en overgewicht. Is dit een algehele trend onder de bevolking of heeft dit deels te maken met de geavanceerde systemen, waardoor mensen beter zijn ingesteld en alles opslaan als vet in plaats van het uit te scheiden? 
Bij jonge mensen behoeft obesitas misschien nog wel meer aandacht dan bij volwassenen, omdat ze nog een heel leven voor zich hebben. Dit betreft een groeiende groep en misschien kunnen we de aandacht hiervoor landelijk oppakken? Ik worstel met dit thema en zal vast niet de enige zijn. Ik zou graag met collega’s van gedachten wisselen over het thema kinderen en jongeren met diabetes en overgewicht. Op dinsdagavond 14 mei hebben we weer een Algemene Ledenvergadering (ALV). We doen dit via Microsoftteams van 19.00-20.00 uur. De leden van V&VN Diabeteszorg ontvangen hiervoor binnenkort een uitnodiging per mail. Tijdens de ALV heb je ook de gelegenheid om andere ideeën en behoeften te bespreken. Als je alleen op de werkvloer blijft mopperen, horen ze je niet aan de ander de kant van het land waar ze misschien wel een oplossing hebben voor jouw probleem. 

Rest me nog jullie van harte uit te nodigen voor het Nationaal V&VN Diabetescongres op 18 april aanstaande, mocht je je nog niet hebben aangemeld. Het belooft een verassende dag te worden, waarin ook voldoende ruimte is ingebouwd om elkaar te ontmoeten en van gedachten te wisselen. 

Sonja Goedemondt
Kinderdiabetesverpleegkundige HaGa Ziekenhuis
Voorzitter V&VN Diabeteszorg
s.goedemondt@venvn.nl

Vorig bericht

‘De werkdruk wordt groter en we lijken soms te verdrinken in alle regels en verplichtingen’

Volgend bericht

Wat is de toegevoegde waarde van een glucosesensor bij mensen met diabetes type 2 die geen insuline gebruiken?