Nederlands onderzoek naar impact van rt CGM op kwaliteit van leven

28 september 2023
  • Gebruikers van real-time Continue Glucose Monitoring (rt CGM) voelen zich minder beperkt door diabetes en zijn tevredener over hun diabetesmanagement.
  • Rt CGM-gebruikers hebben het gevoel meer controle te hebben over hun diabetes en voelen zich veiliger.
  • Door het gebruik van rt CGM wordt de ziektelast kleiner. Daardoor voelt het voor mensen vaker alsof ze geen diabetes hebben.
  • Mensen die rt CGM gebruiken ervaren ook nadelen, zoals het voortdurend kijken naar de glucosewaarden, slaapstoornissen en het overmatig nadenken over diabetes.
  • Ook geven rt CGM-gebruikers aan dat het device niet altijd zo nauwkeurig is als ze zouden willen of huidirritaties en blauwe plekken veroorzaakt.

Dit zijn enkele conclusies die naar voren kwamen uit een onderzoek onder volwassen rt CGM-gebruikers met diabetes type 1. Voor dit onderzoek hebben de Bas van de Goor Foundation, Diabeter, Diabetes+, Diabetesvereniging Nederland, Diabetes Fonds, Sensorvergoeding.nl, Stichting DON, Stichting ééndiabetes en Stichting JDRF Nederland vorig jaar een oproep gedaan aan rt CGM-gebruikers om een vragenlijst in te vullen over hun kwaliteit van leven. Zo’n 10% van de Nederlandse rt CGM-gebruikers (893 deelnemers) heeft deze vragenlijst ingevuld.

Wetenschappelijke publicatie
Onderzoekers Per Winterdijk, Henk-Jan Aanstoot en Giesje Nefs hebben de vragenlijsten geanalyseerd en schreven een paper over de impact van rt CGM op de kwaliteit van leven. Deze paper is inmiddels gepubliceerd in ‘Diabetes Research and Clinical Practice’.

AID-systemen geven de meeste voordelen
Uit de analyse blijkt dat gebruikers van een AID (Automated Insulin Delivery, oftewel een systeem waarin de insulinepomp en glucosesensor samenwerken met behulp van een algoritme) de grootste voordelen ervaren. Eveneens komt naar voren dat er behoefte is aan meer ondersteuning om de voordelen van de apparaten beter te benutten en de lasten te minimaliseren.

Bredere toegang tot rt CGM opnieuw bekijken
Naar aanleiding van het onderzoek concluderen Per Winterdijk, Henk-Jan Aanstoot en Giesje Nefs: ‘Het gebruik van rt CGM (vooral bij AID) houdt verband met verbeteringen in een breed scala aan domeinen van kwaliteit van leven. Bij het maken van de afweging tussen voordelen en lasten neigen de meeste mensen naar een positieve evaluatie. Gecombineerd met gegevens uit onderzoeken en real-life studies moedigen onze bevindingen beleidsmakers aan om de discussie over bredere toegang tot rt CGM opnieuw te bekijken.’ Download hier de paper: The impact of real-time sensor technology on quality of life for adults with type 1 diabetes: A Dutch national survey

Klik hier om het gehele onderzoek te lezen

Ard Oppeneer schreef kwaliteitsverbeterplan over het bespreekbaar maken van seksualiteit in de spreekkamer

25 jan 2024

Gender en diabetes. Doet het ertoe?

26 okt 2023

Ellen Mul schreef kwaliteitsverbeterplan over psychosociale zorg voor mensen met diabetes

31 aug 2023

Inloggen