Sonja Goedemondt, voorzitter V&VN Diabeteszorg
Afgelopen oktober bezocht ik de ISPAD (International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes). Dit jaarlijkse congres vond dit jaar in Nederland plaats. Op de ISPAD delen wetenschappers, zorgprofessionals en de industrie de laatste ontwikkelingen met elkaar op het gebied van diabetes voor kinderen en jongeren. Door de gesprekken die ik voerde met collega diabetesverpleegkundigen uit de hele wereld, bleek dat we op veel vlakken met dezelfde issues te maken hebben, hoe divers we ook zijn qua afkomst, geloof en cultuur.
‘Als gespecialiseerd verpleegkundige kun je een tunnelvisie ontwikkelen binnen je eigen vakgebied’
Soms vraag ik me af hoe de toekomst eruitziet. In de diabeteszorg buitelen de nieuwe technologieën en medicatie over elkaar heen. Het beroep diabetesverpleegkundige wordt steeds diverser. We hebben collega’s in de eerste, tweede en derde lijn en in de kindergeneeskunde. Daarnaast zijn de zzp’ers ook in de diabeteszorg in opkomst. Hoe kunnen we ons als V&VN Diabeteszorg het beste profileren binnen al deze diversiteit?
Specialiseren heeft ook een keerzijde. Onlangs sprak ik een collega gespecialiseerd verpleegkundige. We hadden het erover dat je als gespecialiseerd verpleegkundige ook een tunnelvisie kunt ontwikkelen binnen je eigen vakgebied. Je raakt dan zo gefocust op je eigen specialisme, dat je basisvaardigheden als verpleegkundige soms wat naar de achtergrond verdwijnen.
‘De mensen in je spreekkamer zijn veel meer dan een persoon met diabetes’
Het gevaar hiervan is dat je het totaalplaatje uit het oog verliest. De mensen in je spreekkamer zijn veel meer dan een persoon met diabetes. Bij diabetes heeft juist de hele leefomgeving invloed op het ziekteproces. Soms gaan er alarmbellen af, die niets met ons vakgebied te maken hebben. Ben jij te veel gefocust op je eigen specialisme, dan kun je deze alarmbellen missen en de mens als geheel uit het oog verliezen. Als verpleegkundige heb je een signalerende rol en daarbij komt dat jij de patiënt het meeste spreekt. Specialiseren binnen de beroepsgroep is goed, zolang dit maar niet betekent dat je je intuïtie en basisvaardigheden als verpleegkundige vergeet.
Ik heb na de zomervakantie veel overleggen gehad met andere afdelingen van de V&VN, zoals de long- en reuma-afdelingen. Er zijn veel overeenkomsten en veel zaken die we van elkaar kunnen leren. Misschien is het goed om ook eens kennis te nemen van andere vakgebieden en je wellicht niet alleen op diabetesvlak bij te scholen maar ook op andere verpleegkundige vlakken? Misschien een mooie overpeinzing voor het nieuwe jaar? Ik wens jullie allemaal heel fijne feestdagen en een voorspoedig en gezond nieuwjaar. Tot in 2024!
Sonja Goedemondt
Kinderdiabetesverpleegkundige HaGaZiekenhuis
Voorzitter V&VN Diabeteszorg
s.goedemondt@venvn.nl